109 GODINA OD BITKE IZNAD OBLAKA: U susret godišnjici čuvene Gučevske bitke iz Velikog rata

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 09. 2023. u 05:41

CEREMONIJA, povodom, 109. godišnjice Bitke iznad oblaka, poznate kao Bitka na Gučevu, koja će biti održama u nedelju kod spomen-kosturnice na Gučevu, iznad Loznice, još je jedna prilika da se naš rod, ma gde živeo, seti, oda priznanje našim slavnim precima, ali i da se zavetuje da, kao i oni, tako i mi danas, nemamo ništa preče od slobode i svakog pedlja naše zemlje, kaže mr Igor Braunović, predsednik Saveza udruženja boraca Srbije i Republike Srpske.

109 ГОДИНА ОД БИТКЕ ИЗНАД ОБЛАКА: У сусрет годишњици чувене Гучевске битке из Великог рата

foto V Mitrić

To je bila bitka, kaže mr Braunović, "kao deo velike  Cerske operacije, gde su se borbe vodile  rovovski, na samo koji par metara između naše i austrougarske vojske, po oblačnom vremenu i teškim uslovima". Srpski junaci su jurišali, braneći, tada, na Drini i Gučevu i Srbiju i sav slobodoljiv svet u Evropi, svoju čast, svoju  veru i otadžbini".

- Tu se je zabeleženo kako su neprijateljski vojnici, bežeći sa fronta, pod udarom srpskih junaka, sa svih srpskih strana,  govorili ženama koje su sretali :-Je li strina, gde je reka Drina!Tu je poginula čuvena bolničarka, Ruskinja, Darja Aleksandrovna, koja je dnevno previjala i po sto ranjenika i stigla da ih bodri rečima _:-A, kad Rusi dođu, a kad Rusi dođu.Poginula je na prvoj liniji borbe i Bogu hvala podignut joj je spomenik na Gučevu dar akademika Draga Mirkovića i Srpske kraljevske akademije.

To je vreme kada iz Crne Gore, odmah po austrijskoj objavi rata, kaže Braunović, stiže besmrtno pismo srpskoj vlasti u Srbiji da, "uvek, kao i sada,vaša sudbina je i naša".

- To su lekcije za nezaborav, jako lekovite i jako poučne -kaže Braunović, naglašavajući da "kada smo složni, možemo sve". -A naš narod je pokazao je čast i viteštvo.U Spomen kosturnici na Gučevu počivaju kosti srpskih i austrougarskih vojnika koji su poginuli u toj velikoj bici,Bitka na Gučevu je bila ključni deo Velikog rata, gde su se srpski vojnici hrabro suprotstavili austrougarskim snagama. Borbe su trajale čak 55 dana, od septembra do novembra 1914. godine. Ova bitka je bila jedna od prvih rovovskih bitaka u svetu i ostala je upamćena kao jedna od najtežih tokom celog rata.

Ostao je upamćen i razgovor preživelih srpskih junaka iz Velikog rata kralja Aleksandra sa svojim saborcima iz ovog dela Srbije, godine 1929 kada je otkriven spomenik  na Gučevu, sa srpskim znamenjima.Kralj je upitao saborce, kako žive.Žalili su se na život da je težak i pretežak.Kralj je tražio da iznose i pojedinosti.Lokalni vlastodršci su neprijatno gledali tu ispoved pred ratnim drugom junaka iz kraja, što je monarh primetio i upozorio ih da se slučajno ne dogodi da jednom od njih padne dlaka sa glave, a često je ovuda prolazio, pa je mogao i da prekontroliše.

- Vidite, dragi kralju, ti visoki oficiri oko vas, kako su uhranjeni, kako su im zapele uniforme - govorio je jedan kraljev saborac. - Plašim se kad bi mu puklo dugme, mislim da bi odletelo sa Gučeva na  drugu obalu Drine.A. znate i sami, kako smo bili i kakve  nas danas vidite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)