U Somboru obeležena "Dužionica"

J. L.

24. 07. 2023. u 17:15

PREDAJOM hleba od novog brašna gradonačelniku Sombora, Antoniju Ratkoviću, UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“ obeležili su "Dužionicu", tradicionalnu žetelačku svečanost.

У Сомбору обележена Дужионица

foto: Grad Sombor

Predsednik „Bunjevačkog kola“ Dejan Parčetić i predsednik HKUD „Vladimir Nazor“ Mata Matarić, zajedno sa bandašima i bandašicama, te predstavnicima svog naroda, odeveni posebno za ovaj dan u narodnu nošnju, kako im nalaže tradicija, predali su blagoslovljena dva hleba gradonačelniku, Antoniu Ratkoviću, kao zahvalu Bogu za dobar završetak žetve, a prirodi za plodnost.

Zahvalivši se na hlebu, gradonačelnik Ratković je poručio da je „Dužionica“ jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se neguje u Somboru.

-Ona predstavlja simbol zajedništva, a Sombor je sredina u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju, uvažavaju, sredina u kojoj se ne ističe različitost, već neguje posebnost. Ponosan sam na sve nas Somborce, kada ovako zajednički u radosti i veselju proslavljamo ovako značajan žetveni običaj kojim, slaveći završetak žetve, ujedno slavimo i  plodnost i njeno obnavljanje, kao simbol ciklične prirode života - istakao je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima