OPREMA VOćE OD NEPOGODA ŠTITI: Poljoprivrednicima u Vojvodini novi paket podrške od Pokrajine

Z. GRUMIĆ

22. 07. 2023. u 06:00

VLASNICIMA poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini juče su u Holu Pokrajinske vlade u Novom Sadu uručeni ugovori o dodeli ukupno 109 miliona dinara bespovratne finansijske podrške Pokrajine za nabavku mehanizacije u voćarstvu i vinogradarstvu kao i opreme za zaštitu sadnica od vremenskih nepogoda.

ОПРЕМА ВОћЕ ОД НЕПОГОДА ШТИТИ: Пољопривредницима у Војводини нови пакет подршке од Покрајине

Z. Grumić

Na taj nedavno završen konkurs stiglo je 257 prijava a 172 proizvođača su ispunila uslove i dobila tu značajnu pomoć. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš, napomenuo je da je ukupna vrednost investicije 181 milion dinara.

- Ulaganja u primenu savremenih metoda i tehnike obezbeđuju stabilnu i isplativu proizvodnju. Na taj način možemo i da predupredimo ili da umanjimo štetno delovanje vremenskih i klimatskih uslova na poljoprivredu – istakao je Petreš uručujući ugovore poljoprivrednim proizvođačima.

Među dobitnicima finansijske podrške je i malo poljoprivredno gazdinstvo Ljiljane Avramović iz Gospođinaca u žabaljskoj opštini.

- Ova sredstva su nam dobrodošla a dobijeni novac ćemo da uložimo u nabavku mašine za tarupiranje i košenje trave u voćnjaku. Imamo hektar kruške i oko pola hektara šljive i ta proizvodnja je dodatni izvor prihoda za supruga, koji je muzičar, mene i naše troje dece – izjavila je „Novostima“ Ljiljana Avramović napominjući da su prethodno sličnu podršku od Pokrajine iskoristili za kupovinu protivgradne mreže.

I Radovan Zlatković, voćar iz Surduka u staropazovačkoj opštini, već je koristio pomoć po pokrajinskom konkursu a ova sredstva upotrebiće za kupovinu sistema platforme za berbu jabuka.

- To ulaganje će nam umnogome olakšati posao u voćnjaku, doprineće uštedi na vremenu i smanjenju proizvodnih troškova – kaže Zlatković napominjući da njegovo gazdinstvo planira proširenje proizvodnje.

 

Mreže na 1.000 hektara

REALIZOVANjEM ove subvencije Pokrajine protivgradnim mrežama biće zaštićeno oko 100 hektara voćnjaka. - I ove godine vidimo koliko vremenske nepogode mogu da budu surove i da za samo nekoliko minuta bude desetkovan celokupan rad i planirani prihod – rekao je Petruš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)