ŽEGA "KOSI" I MLADO I STARO: Zbog tropskih vrućina Hitnoj pomoći u Nišu dnevno se obrati bar 300 građana

J. Ć.

24. 07. 2023. u 06:30

KADA vrelina užari asfalt niških ulica, pomoć lekara traže i mladi i stari. Hitnoj pomoći se dnevno obrati bar 300 Nišlija, a skoro svaki drugi poziv dolazi sa javnih mesta.

ЖЕГА КОСИ И МЛАДО И СТАРО: Због тропских врућина Хитној помоћи у Нишу дневно се обрати бар 300 грађана

Foto: J. Ćosin

Na ulicama, pijacama i parkovima, pa i za volanom automobila, od snage sunčevih zraka padaju u nesvest i zdravi i bolesni.

- Od ukupnog broja intervencija, skoro 50 odsto je u tropskim danima bilo na javnim mestima koji su povezani sa neželjenim dejstvom povišene spoljašnje temperature. Najviše se intervenisalo na bazenima, zatim na pijacama, šetalištima, bilo je nekoliko intervencija u javnom gradskom prevozu - kaže dr Tanja Mićić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš.

Vrućine ne prijaju ni deci, ni tinejdžerima, a posebno ne starijim i bolesnim građanima. Mlađi se sa posledicama visokih temperatura suočavaju zato što ne mare i zato što se ne štite.

- Što se starijih sugrađana tiče, oni se uglavnom pridržavaju saveta, međutim obično se radi o kardiovaskularnim bolesnicima, cerebrovaskularnim, dijabetičarima i drugom hroničnim oboljenjima koja dodatno kompromituju i dovode do toga da njihov organizam na malo drugačije načine reaguje na vrućine. A mladi se znatno manje pridržavaju preporuka. Često su u najtoplijem delu dana izloženi suncu, tinejdžeri tek oko 13, 14 idu na bazen, ne hidriraju se dovoljno, često ne jedu duži deo dana - ističe ova doktorka.

Dr Dragiša Aleksić kaže da je najviše intervencija bilo početkom meseca, kada su nakon dugih kiša, odjednom krenuli vreli dani, ali da gužva polako jenjava.

- Na sreću veći broj ljudi je otišao na letovanje, ne rade škole, tako da je sada nešto manje intervencija. Trebalo bi hvatati hlad, nositi bočicu i štititi glavu. Intervencija je bilo svuda gde postoji veći broj ljudi. Na bazenima, u kafićima, kafanama. Od 50 do 60 intervencija je na terenu - kaže Dr Dragiša.

On ističe i da je povećan broj saobraćajnih nesreća jer vrućine utiču na to da se smanji koncentracija i pažnja vozača.

Dom zdravlja ako nije urgentno

NAČELNIK dežurne smene dr Maja Stojanović kaže da prema protokolu Hitne pomoći Niš kroz ambulatnu prođe oko 250 ljudi. Iz tog razloga apeluje na sve one čije stanje nije urgentno, da pomoć potraže u Domu zdravlja.

- Od 110 pacijenata njih 90 se javi zbog povišene temperature ili nekog bola, a žele da izbegnu gužve u Domu zdravlja. Oni zauzimaju mesto nekome kome je život ugrožen. Naše kolege u Domu zdravlja rade pojačanim kapacitetima, naročito vikendom, a imaju manji broj pacijenata nego mi, iako je DZ bolje opremljen za prijem pacijenata, ima laboratorije, izdaje recepte i slično, dok mi to ne radimo - ističe dr Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)