ČEŠKI RELI U ČEŠKOM SELU: Najluđa povorka automobila u Evropi prvi put prošla kroz Srbiju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 07. 2023. u 08:00

JEDAN od najneobičnijh i najluđih relija u Evropi - Gumbalkan, koji organizuju ljubitelji automobila iz Češke, ove godine je po prvi put prošao kroz Srbiju, u sklopu letnje ture po državama bivše Jugoslavije.

ЧЕШКИ РЕЛИ У ЧЕШКОМ СЕЛУ: Најлуђа поворка аутомобила у Европи први пут прошла кроз Србију

Foto: E.Veverica

Povorka od ukupno 400 vozila i više od hiljadu učesnika obišla je Užice, Kadinjaču, Kragujevac i Smederevo, a poslednja tačka u našoj zemlji bila im je Češko selo - najmanje selo u Vojvodini, koje se nalazi u opštini Bela Crkva. Specifičnost ovog relija je to što u njemu učestvuju jeftini, a "nabudženi" automobili, čija vrednost ne prelazi 1.000 evra. Krajnji cilj im je uvek u rumunskom selu Ebental, u kom žive pripadnici češke nacionalne manjine, dok se ruta svake godine menja.

Obično su u Rumuniju ulazili preko Ukrajine, ali su zbog trenutne situacije u toj zemlji sada napravili turu po Balkanu. Za osam dana prošli su kroz Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju. Noć pred kraj trke proveli su sa svojim zemljacima u Češkom selu, za koje većina učesnika nije ni znala da postoji.

- Cilj našeg relija je da u što jeftinijim automobilima obiđemo nove države, da upoznamo nova mesta, ljude i različite kulture, da probamo dobru hranu i da se, pre svega, dobro zabavimo - kaže Mihal Haladej, jedan od redovnih učesnika. - U Češkom selu su nas jako lepo dočekali. Oduševljeni smo i pomalo iznenađeni. Posebno nas je iznenadilo to kako se ovde neguju češka kultura i običaji. Iako su Česi u ovo selo došli pre 200 godina, ovde je sve isto kao u našoj zemlji.

U Češkom selu živi svega dvadesetak ljudi. Nemaju prodavnicu niti školu, ali imaju - muzej. Stalna etnografska postavka, posvećena identitetu češkog naroda, otvorena je 2011. u objektu nekadašnje škole i veoma je posećena. Upravo u tom uređenom ambijentu meštani su i dočekali svoje sunarodnike-avanturiste, koji su prenoćili u šatorima, a potom nastavili put Rumunije. Pre odlaska su, na iznenađenje domaćina, pokupili sav otpad koji su napravili.

Markiz i markizeta

ŠARENI i potpuno kičasti automobili glavni su promoteri Gumbalkan relija. U ovogodišnjoj povorci mogao se videti stari model "Alfa Romea" prefarban u logo modne kuće "Guči", kao i automobil u bojama američke zastave. Najzanimljiviji, čini se, bili su supružnici koji su obučeni kao markiz i markizeta, sa sve perikama na glavi, vozili kabriolet stilizovan baroknim detaljima.

- Svi učesnici relija su prošli kroz naše selo, a prenoćilo ih je tristotinak. To je rekordan broj noćenja i sjajna promocija za naš kraj - kaže meštanin Emanuel Veverica, najzaslužniji što je Gumbalkan došao kod njih, iako im nisu bili usput do Ebentala, koji se nalazi blizu Đerdapa. - Jako nam je važno što smo privukli pažnju organizatora relija, jer će oni dalje pronositi priču o našem selu. Očekujemo da ćemo postati stalna tačka na njihovom putu i da će ubuduće kod nas svraćati mnogo veći broj učesnika, s obzirom na to da su nam rekli da ih niko nigde nije ovako srdačno dočekao.

Kroz ovo selo se, inače, ne može proći u tranzitu. Mora se doći sa namerom. Najviše turista dolazi upravo iz Češke, ali se meštani nadaju da će im novi put, koji je završen pre mesec dana, dovesti i goste iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)