KAKVO VREME, TAKAV I VAŠAR: U Požarevcu održana jubilarna, 70. Ivandansk svetkovina

D. NOVKOVIĆ

08. 07. 2023. u 08:43

POŽAREVLjANI su nastavili tradiciju dugu tačno sedam decenija, te juče - na radost žitelja ne samo Braničevskog, već i susednih okruga, održali još jedan Ivandanski vašar.

КАКВО ВРЕМЕ, ТАКАВ И ВАШАР:  У Пожаревцу одржана јубиларна, 70. Иванданск светковина

D. Novković

Tezge pune raznovrsne robe dočekale su posetioce u središnjem delu Ulice Lola Ribara i protezale se sve do Hale sportova. U ponudi je, upadljivo, preovladavala najjeftinija i, ujedno, najtraženija roba - turski peškiri, te veš i čarape, sa rasponom cena od svega 50 do 150 dinara.

Prodavale su se i farmerice i majice, patike i papuče, naočare za sunce, bižuterija, slatkiši... Za one koji su hteli da pazare nešto i za kuću, nudili su se namštaj, baštenske garniture, tepisi, zavese, posuđe i posteljina. Za predah od šetnji između prodajnih štandova, bili su postavljeni šatori ispred kojih su se nudili specijaliteti sa roštilja. Ali, gužve tokom dana nije bilo, a ugostitelji se teše da će prava navala uslediti tek predveče, kako je bilo, kažu, i svih prethodnih godina.

U ponudi su bili još sveže i veštačko cveće, raznovrsne sadnice, grnčarija, kao i pleteni opanci, pa i šajkače. Osim nove, skuplje odeće, nudila se i polovna - poređena u gomilama, na najlonu duž trotoara.

Za decu i mlade, ni ove godine nije izostao zabavni park, sa brojnim spravama za vožnju i podizanje adrenalina. Ali, ove godine on se nije nalazio na uobičajenom mestu, jer je na njemu, u međuvremenu, izgrađen atletski stadion. Nova lokacija za ovu vrstu atrakcija je iza Hale sportova i u delu "Bambi parka" koji pripada lokalnoj samoupravi.

Tradicija

VAŠAR u Požarevcu nekada se zvao Sedmojulski, da bi kasnije promenio ime u Ivandanski. I, u kontinuitetu se održavao sve do 2020, kada je - prvi put za sedam decenija - izostao zbog pandemije korone.

Lokacija

IAKO se već godinama najavljuje promena lokacije vašarišta, pa se najčešće spominje prostor pored stočne pijace, na putu za Dragovac, do selidbe još nije došlo - na radost ljubitelja ivanjdanskog okupljanja kojima odgovara sadašnji prostor, koji nije mnogo udaljen od centra grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)