ISTRAŽIVANJE U KRUŠEVCU: Cilj podizanje svesti o nasilju nad ženama

S.BABOVIĆ

04. 07. 2023. u 21:59

OD početka godine u Srbiji je ubijeno 19 žena - upozoravaju u Udruženju žena „Peščanik“ iz Kruševca.

ИСТРАЖИВАЊЕ У КРУШЕВЦУ: Циљ подизање свести о насиљу над женама

Foto:S.Babović

Upravo u ovom gradu počinje veliko istraživanje o rodno zasnovanom nasilju, koje će obuhvatiti 150 ispitanica. Istraživanje će trajati šest meseci, ali nije i jedina aktivnost u borbi protiv nasilja u okviru projekta ovog kruševačkog Udruženja.

- Cilj je podizanje svesti u javnosti o veličini i tragičnosti ovog problema, njegovim pojavnim oblicima, uzrocima i posledicama – kažu u Udruženju žena. - Posebno ćemo imati u vidu nasilje i posledice nasilja u odnosu na višestruko društveno marginalizovane žene i potrebu da kao građanke i aktivistkinje tražimo odgovornost od državnih organa i institucija za preduzimanje i unapređenje svih neophodnih mera zaštite.

Ceo projekat, koji podržavaju Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj i GIZ GmnH, ima i preventivni karakter, kako bi se nasilje sprečilo.

- Nasilje je složen i težak problem - upozoravaju u Udruženju. -  Na to ukazuje i činjenica da je, uprkos zakonima i procedurama za sprečavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i u porodici, od početka 2023. ubijeno 19 žena. Prema podacima ženskih udruženja, trećina žena koje su ubili njihovi partneri obraćala se institucijama, koje ih nisu zaštitile. Adekvatnu primenu zakona i postupanje po procedurama otežava nedostatak podzakonskih akata i dodatnih objašnjenja za implementaciju zakona, kao i mehanizama kojima bi se određeno (ne)postupanje po zakonu adekvatno sankcionisalo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata