KORONA USPORILA SPECIJALIZACIJE: Liste čekanja na pregled kod pojedinih specijalista u Vranju sve duže

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

14. 06. 2023. u 22:10

ZDRAVSTVENI i centar u Vranju, najveća ustanova koja zbrinjava pacijente sa podrušja Pčinjskog i Kosovsko – Pomoravskog okruga poslednjih godina ima ozbiljan problem sa nedostatkom stručnog kadra.

КОРОНА УСПОРИЛА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ: Листе чекања на преглед код појединих специјалиста у Врању све дуже

Foto J. Stojković

Iako država u kontinuitetu ulaže u izgradnju Bolnice, pre toga je izgrađen novi Hirurški blok, proces podmlađivanja kadra je znatno usporen uprkos tome što je pre par godina odobreno čak 46 specijalizacija.

Odeljenje Urologije, zatim Ortopedije, pa i Neurologije ima ozbiljan problem u organizaciji rada, veliki broj lekara je stekao je uslove za penziju, ali im je zbog okolnosti  odobreno produženje rada. Pacijenti dobijaju upute za specijaliste bez datuma, a lekari se uglavnom bave prioritetnim slučajevima. U menadžmentu Zdravstvenog centra veruju da će problem biti prevaziđen kada se mladi lekari vrate sa specijalizacija, ali i kada nova Bolnica „otvori „ mogućnost za nova radna mesta.

- Podsećamo da u poslednjih 12 godina nije bilo zapošljavanja u Zdravstvenom centru Vranje, tako da je prirodno došlo do manjka kadrova kako u primaru, tako i u sekundaru – kaže direktor Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

Dr Saša Đorđević, Foto J. Stojković

 

Foto J. Stojković

 

On naglašava da je u poslednje vreme intenzivirano tručno usavršavanje postojećih lekara i upošljavanje novih lekara tako da je funkcionalno organizovan rad u svim službama Doma zdravlja Vranje i Opšte bolnice Vranje.

- Naročito je to slučaj u onim specijalističkim granama gde najviše nedostaju lekari, poput Urologije u Bolnici, ali  i Dispanzera za žene u Domu zdravlja – kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima na specijalizaciji su 46 lekara, na užim specijalizacijama su sedam specijalista i očekuje se povratak ovih lekara sa stručnog usavršavanja.

- Podsećam da smo tokom Kovid pandemije usporili usavršavanje ovih lekara, zbog njihovog radnog angažovanja u Kovid sistemu u Vranju, ali i u Kruševcu i Nišu. Vraćanjem ovih mladih kadrova Zdravstveni centar Vranje će obezbediti dovoljan broj lekara – tvrdi Đorđević.

On dodaje da se  očekujemo  i da rekonstrukcijom Bolnice, Zdravstveni centar dobije nove kadrovske normative, što će omogućiti i nova upošljavanja.

- Zahvaljujemo se pacijentima na dosadašnjoj toleranciji i molimo ih za još malo strpljenja i razumevanja. Zdravstveni centar je s pravom lider među zdravstvenim ustanovama u našem regionu i imperativ nam je kvalitetna i pravovremena zdravstvena zaštita za 250 hiljada korisnika koji gravitiraju ka nama – kaže Đorđević.

Foto J. Stojković

 

Iz menadžmenta kažu da su svesni povremenog nezadovoljstva pacijenata zbog nedobijenih termina za specijalističke preglede, ali sa druge strane napominju da se pacijenti sa ozbiljnim tegobama nikada ne vraćaju, te da mnogi lekari dobrovoljno ostaju i preko radnog vremena kako bi pregledali što veći broj pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave