ZRENJANIN OD GROMA "ČUVA" 21 STANICA: Treća faza automatizacije protivgradne zaštite na teritoriji Banata

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

14. 06. 2023. u 19:52

AUTOMATIZACIJA celokupnog protivgradnog sistema na teritoriji Vojvodine biće okončana završetkom treće faze u okviru radarskog centra "Samoš", u ovom mestu na jugu Banata.

ЗРЕЊАНИН  ОД ГРОМА ЧУВА 21 СТАНИЦА: Трећа фаза аутоматизације противградне заштите на територији Баната

grad Zrenjanin

Projekat finansira Vlada AP Vojvodine, preko Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a korisnik je Republički hidrometeorološki zavod Srbije koji je nadležan za poslove odbrane od grada na teritoriji čitave države.

U okviru pomenutog posla, predviđeno je da na području Zrenjanina bude aktivna 21 savremena stanica, a - zarad poboljšanja efikasnosti i lakšeg pristupa - projektovano je premeštanje punktova br. 54 "Jankov most" i br. 60 "Banatski Despotovac", za šta je RHMZ Srbije zatražio pomoć lokalne samouprave.

Inače, radarski centar "Samoš", brani teritoriju od 775.000 hektara, pretežno na području Banata - od državne granice sa Mađarskom, do beogradske opštine Palilula - koju administrativno zauzima 15 jedinica lokalne samouprave. Od 2001, opremljen je "Gematronik" radarom i dejstvuje sa 141 raketne stanice.

Prvi put od osnivanja protivgradnog radarskog sistema u Vojvodini, eto, na red su došle obnova i modernizacija dva od tri centra koji "pokrivaju" teritoriju Vojvodine - "Samoš" i "Bajša", a treći je "Fruška gora" - i Pokrajinska vlada je za tu namenu izdvojila 1,4 milijarde dinara. A, samo na području radarskog centra "Samoš" automatizacija je obuhvatila 130 lansirnih mesta, čime će Vojvodina dostići broj od 389 automatskih stanica i znatno smanjiti rizik od posledica grada i štete na usevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave