NOVIM PUTEM OPET SVATOVI: Sivac i Stapar trebalo bi do kraja jeseni da se konačno spoje asfaltom

Z. RAJIĆ

08. 06. 2023. u 13:43

SIVAC u opštini Kula i Stapar na teritoriji Grada Sombora krenuli su asfaltom jedan prema drugom, a do kraja jeseni trebalo bi da se "sretnu" i tako povežu lokalnim putem, dugim 15,8 kilometara. Deonica u sivačkom ataru iznosiće 9,1, a u staparskom 6,7 kilometara.

НОВИМ ПУТЕМ ОПЕТ СВАТОВИ: Сивац и Стапар требало би до краја јесени да се коначно споје асфалтом

Foto: Z Rajić

Radovi sa staparske strane, koji su počeli pre tri godine, ušli su u treću, završnu fazu, u kojoj će biti izgrađeno 2,9 kilometara puta. Zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa, izgradnja puta je od Sivca krenula tek prošle godine. U sadašnjoj, drugoj etapi stiglo se do sedmog kilometra, na kojem se, preko Malog bačkog kanala, demontira stari i gradi novi most.

- U našoj opštini to je najveća investicija ikada. Novi put će poljoprivrednicima omogućiti mnogo bolji pristup njivama, koje se u ovom delu sela prostiru na oko 4.000 hektara. S druge strane, bolje će povezati Kulu, Sombor i Apatin i druga naselja u Zapadnobačkom okrugu - rekao je predsednik Kule Damjan Miljanić.

Stapar i Sivac su nekad bili spojeni poljskim putem, dugim 12 kilometara, kojim su išli i svatovi, o čemu svedoče brojni sklopljeni brakovi i rođačke veze stanovnika tih sela. Taj put je zapušten 70-ih godina prošlog veka, pa su Sivčani i Staparci od tada jedni kod drugih odlazili zaobilaznim putem, dugim 37,5 kilometara, preko Kljajićeva i Sombora.

Miljanić ističe da je saobraćajnica Sivac - Stapar kapitalni objekat ne samo za kulsku opštinu, nego čitavu Bačku.

Ulice pošteđene tereta

NOVI put, širine 5,5 metara, asfaltira se eruptivnim kamenom, velike otpornosti na pritisak i habanje. Pošto će preuzeti velik deo teretnog saobraćaja do Apatina i granice sa Hrvatskom, sačuvaće od oštećenja ulične kolovoze u Sivcu, Kljajićevu, Somboru i Staparu.

- Taj put, iako je lokalni, imaće regionalni značaj, jer će omogućiti da se sva naselja iz apatinske i pojedina iz odžačke opštine priključe na brzu obilaznicu, takozvani Osmeh Vojvodine - kazao je Miljanić.

Izgradnja puta od Sivca do Stapara koštaće 1,3 milijarde dinara, obezbeđenih mahom iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, a uz učešće lokalnih zajednica Kule i Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju