DA DECU ČUVAMO OD ZLA: Niš prvi u Srbiji otvorio Savetovalište za rad sa najmlađim žtrtvama nasilja

J. Ć.

30. 05. 2023. u 10:00

NIŠ je prvi grad u Srbiji koji otvara Svetovalište za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja.

ДА ДЕЦУ ЧУВАМО ОД ЗЛА: Ниш први у Србији отворио Саветовалиште за рад са најмлађим жтртвама насиља

foto: J. C.

Vršnjačko i nasilje na internetu prioritetni su problemi sa kojima se suočavaju mladi kojima će se posvetiti posebna pažnja od Gradske uprave Grada Niša, ali i nevladinih organizacija za mlade.

To se čulo na konferenciji o bezbednosti mladih koja je održana u Nišu.

- Ovo savetovalište će biti u sklopu regionalne Sigurne kuće za žene i mališane žrtve porodičnog nasilja, sa posebno izdvojenim prostorom gde će se raditi upravo sa decom - istakla je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša. - Tu ćemo raditi i na prevenciji nasilja. Sa decom školskog uzrasta će se pričati o tome šta je potencijalna opasnost koja ih vreba, kao i kako prepoznati vršnjačko nasilje, kako i kome ga prijaviti. Značajan je rad sa roditeljima, pedagozima, psiholozima i nastavnicima razredne nastave na podizanju nivoa svesti i opasnosti koje vrebaju našu decu. Ovo je jedna u nizu konferencija koja će nam dati smernice kako biti spremniji da prepoznamo i sprečimo nasilje.

Važno da razgovaramo

SIGURNA kuća u Nišu godinama je u stalnoj vezi sa mladima. Oni su ti koji mogu da menjaju svet i da rade na menjanju predrasuda i stereotipa koji se tiču nasilja i koji će sutra da sklapaju brakove. Zato je važno da često pričamo o tome kroz ovakve okrugle stolove - rekla je Sonja Šćekić, direktorka ove Sigurne kuće.

Iz Centra za socijalni rad u Nišu istakli su da ih je tragedija koja je početkom maja odnela živote mnogih mladih ljudi i dece, primorala da razmišljaju o konkretnim koracima koje bi trebalo načiniti da bi deca bila daleko bezbednija i sigurnija. Predsednica udruženja za mlade "Okular" Aleksandra Milutinović kazala je da su radeći sa mladima došli do saznanja da je jedan od problema koji muči mlade upravo bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024