DRENOVČANI OSVETLALI OBRAZ: Poklonili 32 jedinice krvi na seosku slavu Spasovdan

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 05. 2023. u 15:18

VELIKO selo Drenovac kod Paraćina danas je obeležavalo svoju slavu i verski praznik Spasovdan, a jedna od akcija bila je tradicionalno doniranje krvi.

ДРЕНОВЧАНИ ОСВЕТЛАЛИ ОБРАЗ: Поклонили 32 јединице крви на сеоску славу Спасовдан

Foto: CK "Paraćin"

Za ovu priliku iskorišćene su prostorije tamošnje škole, a paraćinski Crveni krst, kao organizator akcije, potrudio se da ambijent za ovaj humani čin bude što adekvatniji. Slogan ove akcije bio je u skladu sa verskim praznikom: „Spasi život, daruj krv“. Savet su poslušala 32 davaoca, pa je prikupljen isti broj jedinica životne tečnosti.

Kao i sve DDK akcije u paraćinskoj opštini, i ovu je sprovela ekipa niškog Zavoda za trnsfuziju. Dr Milan Petrović iz ove ustanove, koji je bio na licu mesta u Drenovcu, kaže da u tom selu uvek bude izzmeđu 30 i 40 davalaca, što je solidan broj.

Rezervi krvi u tom zavodu ima, ali upravo zato da bi se predupredile nestašice, u saradnji sa opštinskim organizacijama Crvenog krsta, krv se prikuplja na terenu najmanje dva puta mesečno.

Jedan od organizatora akcije u Drenovcu, Toplica Rakić,  krv je danas poklonio 55. put. Naglašava da je spasovdanska humana akcija jedna od dve koje se svake godine organizuju u tom selu, a prva je 13. januara, uoči dočeka Srpske nove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)