"RESAVSKA BIBLIOTEKA" OBELEŽILA 155 GODINA RADA: Izložba i predstava u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 05. 2023. u 10:05

“Resavska biblioteka” u Svilajncu prigodnom izložbom i pozorišnom predstavom uz prisustvo brojnih gostiju iz političkog i društvenog života opštine Svilajnac i okolnih mesta obeležila je značajan jubilej - 155 godina svog rada i postojanja, kao i 25 godina od obnavljanja svoje krsne slave Sv. Ćirila i Metodija.

РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА 155 ГОДИНА РАДА: Изложба и представа у Свилајнцу

FOTO: Privatna arhiva

Direktorka “Resavske biblioteke” mr Jelena Tomić govorila je o istorijatu i značaju ove kulturne institucije za razvoj i kulturno uzdizanje meštana Donje Resave. Potom je svečano otvorena izložba o krsnoj slavi “Resavske biblioteke” koja putem fotografija, dokumenata, pozivnica, plakata, novinskih isečaka prikazuje bogatstvo i raznolikost programa koje je biblioteka povodom krsne slave priređivala.

- Izložba je osvrt na prošlost, album uspomena na značajan datum u životu Resavske biblioteke, sećanje na učesnike programa: sveštenstvo Crkve Svetog Nikole, ugledne goste, kolege iz struke, svoju dragu publiku i posetioce među sugrađanima, ali i zahvalnost zaposlenima u RSB koji su predano ove sadržaje osmislili i sproveli - kazala je na otvaranju autorka izložbe Olivera Mijailović, bibliotekar zavičajnog odeljenja RB i dodala da je publika na programima povodom slave imala prilike da upozna književno stvaralaštvo Matije Bećkovića, Dragoslava Mihailovića, Marice Popović, Rajka Petrova Noga, Milosava Tešića, Gordane Kuić i mnogih drugih.

Pored izložbe, upriličeno je i izvođenje pozorišne predstave o životu, radu i borbi za pismenost Ćirila i Metodija pod nazivom “Bedemi ćirilce”, koju već više godina izvode glumci Aleksandar Jelinić i Predrag Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave