GRADU KUMOVALE ČETIRI SREDNJOŠKOLKE: Kikinda je juče proslavila Svetog Nikolu, gradsku i hramovnu slavu (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 05. 2023. u 07:00

Letnji sveti Nikola u Kikindi je juče obeležen kao dupli praznika, kao gradska i slava sabornog hrama Sv. Nikole. Crkva ga svetkuje od 1769., kada je započeta izgradnja hrame u centru grada, a gradska uprava od 2006. godine. Jedanaest godina kasnije organizovana je i prva svečana litija i od tada ovaj svetac zajednički slave Grad i Pravoslavna crkvena opština.

ГРАДУ КУМОВАЛЕ ЧЕТИРИ СРЕДЊОШКОЛКЕ: Кикинда је јуче прославила Светог Николу, градску и храмовну славу (Фото)

Foto: R. Šegrt

Praznik je posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog čudotvorca, pa je u pomenutoj crkvi juče najpre služena liturgija.

Potom je, kao i prethodnih godina, organizovana litija u kojoj je bilo mnogo mladih. Sveštenici, gradski funkcioneri i verni narod prošli su gradskim trgom, od crkve do Gradske kuće, a potom i ulicama najužeg gradskog jezgra. Na čelu se i ove godine nosila velika ikona Sv. Nikole, koju je baš za Slavu grada, pre četiri godine, izradila Kikinđanka Sandra Stanković, slikarka i ikonopisac. Ikonu su nosili muškarci odeveni u krajiške narodne nošnje, za ratzliku od prethodnih godina kada su nosači bilio pripadnici vojske i policije.

NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ

Gradska uprava za slavu priređuje i takmičenje u pravljenju slavskih kolača. Ove godine od 25 prijavljenih, žiri je za najbolji odabrao onaj koji su umesile kuvarice iz Doma učenika „Nikola Vojvodić“ Vesna Tizić i Branislava Zarić. Kolač najlepšeg ukusa donela je Slavica Beleslin iz Udruženja žena, a najlepše je izgledao kolač Marije Nakrajkućin. Za građane je uveče, ispred Gradske kuće, priređen koncert Danice Crnogorčević, pevačice etno i duhovne muzike.

Najlepši ukras ovogodišnje gradske slave bile su kume, četiri uspešne srednjoškolke iz četiri srednje škole, koje je grad odabrao za kume svog crkvenog praznika i zaštitnika. Tako grad ovaj put nije imao pojedinca, već kolektivnog kuma, a to su bile: Snežana Miolić iz Gimnazije „Dušan Vasiljev“, Tijana Grbić iz Ekonomsko-trgovinske, Radmila Trajkovski iz Tehničke i Sonja Psodorov iz Srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“.

- Mnogo mi znači što sam pozvana na ovakvu svečanost. Kikinda je moj rodni grad i mnogo ga volim – rekla je Sonja Psodorov.

Njena vršnjakinja Tijana Grbić planira da se nakon školovanja na fakultetu vrati u svoj grad. Ponosne na svoje uloge u obeležavanju slave grada bile su i Radmila i Snežana

- Veoma je važno što smo uključeni i mi mladi, jer imamo priliku da na ovaj način pošaljemo jednu lepu poruku – smatraju Radmila Trajkovski iz Tehničke škole i gimnazijalka Snežana Miolić, koje su pohvalile odluku gradonačelnika da one budu kume.

Gradonačelnik Nikola Lukač bio je veoma zadovoljan što je veliki broj mladih učestvovao u litiji.

- To nam daje dodatnu energiju i motiviše nas da budemo, pre svega, bolji ljudi. Sve izazove koji su pred nama, samo zajednički i jedinstveno možemo prevazići, u interesu svih nas- rekao je  Lukač.

Organizovanje gradske slave bilo je ukinuto nakon Drugog svetskog rata ukinuto, a obnovljeno je 2006. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)