KAKO SE ZAŠTITITI OD NARKOMANIJE: Na udaru stariji osnovci

S.BABOVIĆ

27. 05. 2023. u 08:06

NARKOMANIJA je jedina bolest, koju čovek sam izabere, sve druge bolesti se prenose ili neko jednostavno oboli od nje, kaže Lambe Đorelijevski, čuveni inspektor Odeljenja za borbu protiv narkomanije u penziji i ističe: - Najugroženija su deca završenih razreda osnovnih škola

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД НАРКОМАНИЈЕ: На удару старији основци

Foto:S.Babović

Đorelijevski, koji je po sopstvenom priznanju, u Kruševcu učestvovao na najposećenijoj tribini o drogama i opasnostima među 1.000 koliko ih je imao u karijeri, upozorava da je "okidač" pozicionaranje mladih po polasku u prvi razred srednje škola i dodaje da je najveći broj korisnika droga u Srbiji upravo i najmlađi deo našeg društva - od 13 do 20 godina.

Sintetičke droge koje su bile i tema tribine, došle su na ove prostore još 90-ih godina. I koliko ih ima danas, najbolje svedoči njihova cena.

- Vi ste 1999. godine mogli da kupite ekstazi za tadašnjih 40 maraka, a već 2005. godine, cena je bila 1.200 dinara - priseća se Đorelijevski, koji je bio inspektor Četvrtog odeljenja beogradske policije i šef Odseka za prevenciju narkomanije. - Budući da se nalazimo geografski na "vetrometini", sa istoka nam je došla droga poput heroina, a sa zapada - sintetičke droge.

Testirajte decu kod kuće

OSIM što je protivnik legalizacije marihuane, Lambe Đorelijevski povlači da roditelji moraju biti maksimalno edukovani i uključeni u život svoje dece.

- Ne razmišljajte o bojkotu, o njihovoj ličnosti, testirajte decu na drogu, jer ako se bolest na vreme otkrije, mnogo će se lakše izaći iz problema - poručuje bivši inspektor.

Potrebno je najmanje pet godina da se neko smatra izlečenim od heroina. Procenat izlečenja je vrlo nizak; od pet do 10 posto zavisnika uspeva da se izvuče iz tog pakla. Stepen izlečenja kod sintetičkih droga daleko je veći - oko 80 odsto.

- Lečenje je na volju onoga ko treba da se leči i samo je sud taj koji može da natera nekoga da ode na obavezno lečenje, kroz izrečenu meru bezbednosti - podvlači Đorelijevski.

"Kuvanje" može biti kobno

SINTETIČKA marihuana pravi se uz pomoć stoprocentrnog alkohola koji je apsutno otrovan. Dešavalo se da brzo, pre nego da potpuno ispari, završi u zipovanoj kesici zajedno sa drogom, koja može biti kobna odmah po konzumiranju.

Usled brojnih drugih razloga, poput urođenih bolesti za koje se ne zna, već posle prvog puta mogu biti smrtonosni LSD, ekstazi, spid.

Kriminološki aspekt konzumiranja droga je nemali. Od 2002.godine, posedovanje je krivično delo, ali se dešava da mladi prosto nisu svesni te činjenice. Dovoljeno je da u dosijeu imaju krivičnu prijavu i neka zanimanja i institucije biće za njih zauvek zatvoreni.

U mučnoj borbi protiv zavisnosti, neretko roditelji mogu biti najslabija karike. Ne jednom se dešavalo da uprkos upozorenjima iz bliskog okruženja da se sa njihovim detetom nešto dešava, roditelji guraju glavu u pesak. Činjenica da mnogi mladi sa roditeljima nemaju otvoren odnos otežava ovu borbu.

- Kada se posegne za bilo kojom tabletom, prirodnom ili sintetičkom, mladi nisu svesni da je to kao ruski rulet: ne zna se da li je taj put poslednji i fatalni - upozorava Đorelijevski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)