SLIKA IZ MOSKVE OBRADOVALA SRBE: Gardijski poručnik Mihail Zaharovič Galanov dobio fotografiju na spomeniku

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 05. 2023. u 15:00

GARDIJSKI poručnik Mihail Zaharovič Galanov, koji - kao jedini pripadnik sovjetske vojske - počiva na lokalnom groblju u Staroj Binguli kod Sremske Mitrovice, konačno ima i fotografiju na spomeniku, jer ju je u Srbiju donela kustos u moskovskom Centralnom muzeju Velikog otadžbinskog rata 1941-1945 Darija Vinogradova.

СЛИКА ИЗ МОСКВЕ ОБРАДОВАЛА СРБЕ: Гардијски поручник Михаил Захарович Галанов добио фотографију на споменику

Foto:Milosav Brajković

Štaviše, često posećujući veliki broj memorijala i spomenika crvenoarmejcima u Srbiji - naročito onih u Beogradu, ali i njihovu spomen-kosturnicu na Ruskom groblju u Jagodini, jedinoj takve vrste u centralnoj Srbiji - primetila je da nešto nedostaje, pa je krajem prošle godine pronašla i donela fotografije trojice oficira Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje Srbije.

Jedan od njih je i pomenuti Galanov, inače, odlikovan Orednom crvene zvezde i Otadžbinskog rata drugog stepena, a posthumno i Ordenom Otadžbinskog rata prvog stepena.

- Početkom maja, ispunili smo želju Darije Vinogradove, a fotografija gardijskog poručnika iz ruskih arhiva postavljena je zahvaljujući Radi Korici Bati, koji vodi ovdašnji SUBNOR, i kamenorescu Zoranu Ribiću. Nesvakidašnjem događaju prisustvovali su direktor Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice Andrija Popović, istoričar Danilo Jadranski, major Sava Grujičić i nekoliko ovdašnjih prijatelja Darije Vinogradove - objašnjava navodi Zlatomir Lazić iz Jagodine, saradnik na projektima koji se odnose na Crvenu armiju.

Foto:Milosav Brajković

 

Galanov je rođen 1914, u gradu Birsk, a tokom Drugog svetskog rata njegov Prvi gardijski utvrđeni rejon, u kojem je on bio komandir minobacačkog voda, učestvovao je u teškim borbama na Sremskom frontu. Prilikom probijanja protivničke odbrane severno od Erdevika 3. i 4. decembra 1944, pod jakom neprijateljskom artiljerijskom, uništio je dva teška i jedan laki mitraljez, nemačku bateriju i neutralisao čak 60 protivničkih vojnika. Dok je na osmatračnici korigovao "vatru" iz svojih minobacača - smrtno je stradao pogođen snajperskim hicem sa nemačke strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024