AMANET DA NE ZABORAVIMO ŽRTVE SUMANUTE IDEOLOGIJE: Vranje obeležilo Dan pobede nad fašizmom

Дејан Ристић
Dejan Ristić

09. 05. 2023. u 13:42

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na platou ispred Spomenika revoluciji u Vranju održan je komemorativni skup i položeni venci i cveće.

АМАНЕТ ДА НЕ ЗАБОРАВИМО ЖРТВЕ СУМАНУТЕ ИДЕОЛОГИЈЕ: Врање обележило Дан победе над фашизмом

D. Ristić

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je istakao da današnji datum simbolizuje slobodu, otpor i odbranu ognjišta od tada nadolazećeg nacističkog zla. 

- Sene nevino ubijenih, večno će biti naš amanet da nikada ne zaboravimo nesrećne žrtve sumanute ideologije, koja je htela da oblikuje civilizovani svet na postulatima rasizma i antisemitizma. Ideologija koja se zasniva na mržnji, progonu, mučenju, proterivanju, ubijanju, osuđena je na propast. Tako nešto više nikad ne sme da se ponovi - rekao je Milenković. 

On je dodao da je srpski narod oduvek baštinio tekovine antifašizma i da je slobodarski duh u našim genima.

Prisutnima se obratio i Zoran Vidić, predsednik boračke organizacije Opštine Brod iz Republike Srpske podsetivši na istorijske činjenice i velika stradanja tokom Drugog svetskog rata. 

- Važno je da negujmo kulturu sećanja na naše pretke  i da našu omladinu učimo pravim vrednostima, veri, poštovanju i obrazovanju. Oni koji se ne sećaju svoje prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju - istakao je Vidić.

Vence i cveće na Spomenik revoluciji položili su delegacije grada Vranja, Četvrte brigade Kopnene vojske, boračke organizacije Brod, Policijske uprave Vranje, kao i predstavnici SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje i Pokreta veterana Vranja.

Parastos poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije Vranjske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)