KRALJEVSKO IME PONOSNE VAROŠI: Kraljevčani prigodno obeležili 19. april - imendan svog grada

G. ĆIROVIĆ

20. 04. 2023. u 11:59

Nizom prigodnih manifestacija Kraljevčani su na skroman i svečani način obeležili imendan svog grada, 19. april, kao dan kada je kralj Milan Obrenović Prvi 1882. godine doneo ukaz kojim je dotadašnji Karanovac dobio ime – Kraljevo.

КРАЉЕВСКО ИМЕ ПОНОСНЕ ВАРОШИ: Краљевчани пригодно обележили 19. април - имендан свог града

G.Šljivić

Povodom ovog značajnog dana kulturne istorije grada na Ibru, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo su pred zgradom ovdašnje Gradske uprave upriličili izložbu „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti”, čiji su autori mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko.

G.Šljivić

Izložba ispred Gradske uprave

Ovu kuću u centru Kraljeva, kao izuzetan primer balkanske folklorne arhitekture, u prvim decenijama 19. veka sagradio je poznati kraljevački trgovac i zemljoposednik Jevrem Novaković i ona je, sve do 1922. bila u vlasništvu njegove porodice kada je prodata Mihailu Hadži Aleksiću, tadašnjem predsedniku opštine. Od 2001. u njoj je smeštena „Povelja“, Izdavačka delatnost NB „Stefan Prvovenčani“.

G.Šljivić

Adžića kuća u Kraljevu

- Adžića kuća je utvrđena za nepokretno kulturno dobro 1974. po skraćenom postupku kako bi se zaštitila jer je prethodno doneta odlika da se sruši zbog izgradnje zgrade tadašnjeg SDK. Osim što je na neki način i simbol grada, ona je i primer dobrog korišćenja kulturnog dobra u savremenim uslovima – kaže Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

PROMOCIJA I DOKUMENTARAC

POVODOM imendana, u kraljevačkoj biblioteci održano je najpre predstavljanje knjige „Memoari Gaje Švabića i uspomene njegovih potomaka”, a potom i promocija monografije i dokumentarnog filma „Zavičaj u srcu”, Zavičajnog društva „Kraljevo“ u Beogradu, koju je pripremila grupa autora pod uredničkim okom Ljubice Rašković Stanković i Milana Novakovića.

G.Šljivić

Sa otvaranja izložbe povodom imendana Kraljeva

Kroz svoju istoriju, Kaljevo je čak pet puta menjalo ime. Prvobitni naziv Rudo Polje iz 15. veka, Turci su tokom svoje vladavine promenili u Karanovac. Od 1882. do 1949. godine grad na Ibru je nosio ime Kraljevo, da bi od 1949. pa do 1955. ponovo promenio ime u – Rankovićevo, po tadašnjem visokom komunističkog funkcioneru Aleksandru Rankoviću.

Od 1955. godine, međutim, Kraljevčani ponovo menjaju ime i punih 68 godina drže se ukaza kralja Milana, ponosno noseći kraljevsko ime i slaveći 19. april kao imendan svog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)