"ŠANČINA U DESIĆU": Izložbom u Narodnom muzeju počelo obeležavanje Dana grada Šapca

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

19. 04. 2023. u 09:24

IZLOŽBOM "Šančina u Desiću – jedno moguće čitanje” Narodni muzej Šabac otvorio je program manifestacija kojima će Grad Šabac obeležiti Dan grada – 22. april.

ШАНЧИНА У ДЕСИЋУ: Изложбом у Народном музеју почело обележавање Дана града Шапца

foto V Mitrić

Izložba je posvećena najstarijim arheološkim nalazima iz prošlosti šabačkog kraja. Istraženi lokaliteti u mestu Desić kod Šapca, još jednom su potvrdili da je kultura života na ovim prostorima stara preko šest hiljada godina.

– Nizom dešavanja od 18-24. aprila, koje smo pripremili za naše sugrađane, ukazaćemo na značaj Dana grada, kao simbola Šapca, i sa druge strane osvetlićemo neke bitne događaje i ljude od značaja za našu zajednicu. Jedan od takvih programa je i današnji, koji nas kroz priču muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Šapcu Momira Cerovića o praistorijskom lokalitetu Šančina u Desiću podseća, ali i uči, da nismo izolovani u današnjem trenutku postojanja, već da kontinuitet života postoji i pre i posle nas – naglasio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, svečano otvarajući izložbu na Trgu.

Prema rečima šabačkog gradonačelnika, ova značajna otkrića uveravaju nas da je šabački kraj oduvek bio privlačno stanište za život i razvoj ljudske delatnosti. Dobre geografske i prirodne karakteristike i tada su, kao i danas, bile odlučujući faktor za život.

– Nastavićemo da se sećamo prošlosti, da živimo u sadašnjosti i da radimo za budućnost - poručio je gradonačelnik Pajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024