BOGATIJI ZA 656 BEBA: Lepe vesti iz Matične službe opštine Paraćin

Z. Rašić

26. 04. 2023. u 07:00

Sudeći prema podacima iz Matične službe opštine Paraćin za prošlu i početak ove godine, ima razloga za optimizam kad je o broju novorođenih beba reč. Brankica Zlatojević, matičarka, kaže da je prošle godine u knjigu rođenih upisano 656 beba, što je značajan porast u odnosu na 2021. godinu - kada je svetlo dana ugledalo 589 novorođenčadi.

БОГАТИЈИ ЗА 656 БЕБА: Лепе вести из Матичне службе општине Параћин

Foto: Z. Rašić

U epidemijskoj 2020. rođene su 482 bebe, a u godini pre nje samo 370, što pokazuje kontinuiran i vrlo ozbiljan porast nataliteta. Poređenja radi, od početka ove godine zaključno sa 17. aprilom, Paraćin je bogatiji za još 186 najmlađih stanovnika.

Porastao je i broj sklopljenih brakova, pa je troje paraćinskih matičara lane imalo dosta više posla nego pre.

VENČANjA NAJČEŠĆA U HOTELIMA

Sudbinsko „da“ pred matičarem mladi Paraćinci najčešće izgovaraju na mestu gde organizuju svadbu, ali u velikom broju i u opštinskoj sali. Što se neizbežne administrastivne takse koja se mora platiti tiče, izlazak matičara  „na teren“ je najskuplji. Mladenci ga trenutno plaćaju 8.270 dinara. Taksa za sklapanje braka u toku radnog vremena je 820 dinara, a van radnog vremena u sali za venčanje 1.370.

- Ubedljivo najveći broj zakazanih venčanja imamo za maj, a „udarni“ meseci su još jul, avgust i septembar. Od početka godine venčali smo pedesetak parova, ali sezona udaje i ženidbi tek predstoji – kaže Zlatojevićeva. Dodaje da je prošle godine matična služba evidentirala 325 sklopljenih brakova, a 2021. venčanja je bilo 313.

Kad je o preminulima reč, u matičnoj službi naglašavaju da je broj u opadanju u odnosu na prethodne dve godine. Najcrnja je bila 2021. godina kovida,  kada je u knjigu umrlih upisano  više od hiljadu Paraćinaca. Prošle godine ta brojka vratila se na uobičajenu godišnju cifru od oko 800 preminulih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024