„KRVAVA GRANICA“ POTPUKOVNIKA VOJSKE SRBIJE: U prokupačkom Narodnom Muzeju Toplice promovisana knjiga o junacima sa Košara

D. Z.

27. 03. 2023. u 21:55

U OKVIRU obeležavanja 24 godišnjice Nato agresije u prokupačkom Narodnom Muzeju „Toplice“ promovisana je knjiga „Krvava granica“ potpukovnika Vojske Srbije (VS) Dragutina Dimčevskog posvećena borcima sa Košara koji su tokom tromesečnog rata u frontovskoj borbi herojski od agresora odbranili granicu Srbije.

„КРВАВА ГРАНИЦА“ ПОТПУКОВНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: У прокупачком Народном Музеју Топлице промовисана књига о јунацима са Кошара

FOTO D.Z. I PRIVATNA ARHIVA

U prepunom holu prokupačkog muzeja o knjizi je govorio autor, potpukovnik Dragutin Dimčevski i njegovi saborci brigadni general VS Zoran Lubura, Slaviša Vučetić i Igor Veličković vojnici sa Košara, kao i istoričar muzejski savetnik prokupačkog muzeja Darko Žarić.

- Ova knjiga predstavlja spomen obeležje o vremenu provedenom na granici ka Albaniji u vreme najžešćih napada tokom NATO agresije . Knjiga je nastala na izvodima iz moje radne beležnice i govori o događajima pribeleženim tokom 1998. i 1999 i ne samo na događajima koje sam lično doživeo, već i na sećanjima boraca, vojnika i starešina - rekao je autor potpukovnik Dimčevski i istakao da je sve to dokumentovano zvanično u 53. graničnom bataljonu Prištinskog korpusa kojim je komandovao, kao i da su neki delovi preuzeti i iz knjige „Junaci otadžbine“.

On je istakao da je Bitka na Košarama samo centralni događaj svih tih sukoba opisanih u knjizi i pojasnio da je naslov odabran zbog toga što je granica sa Albanijom decenijama unazad bila mesto gde su Srbi ginuli, bivali mučki ubijani i prolivali krv. Opisujući masovne ilegalne prelaske granice od strane albanskih terorista, pukovnik Dimčevski je naglasio da su krvavi događaji usledili tokom 1998 i 1999 godine kada je , kako je naglasio, najviše krvi palo na toj granici“.

- Moj 53. granični bataljon zvanično je ugašen 28. februara 2.000. godine, otišao je u legendu, a polako počeo i da odlazi i u zaborav što je meni smetalo, znajući kolike je žrtve taj bataljon podneo tokom NATO agresije i sve vreme su mi bile na umu moje beleške koje sam tokom agresije vodio. Još su me ljudi stalno zapitkivali da im pričam o događajima sa Košara i malo pomalo rodila se ideja o tome da napišem knjigu- ispričao je potpukovnik Dimčevski.

Saša Radojević, zastavnik i saborac Dimčevskog na Košarama kao zamenik komandira na toj karauli, rekao je da mu je to bilo prvo radno mesto posle završetka srednje vojne škole.

BITKA NA KOŠARAMA

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kad je krenula kopnena agresija u sadejstvu NATO snaga, Vojske Albanije i OVK i trajala je do 14. juna 1999. U toj bici poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Snage naše vojske činili su tada delovi 125. motorizovane brigade, 53. granični bataljon, vojna policija iz Beogradskog i Kragujevačkog korpusa, delovi 63. padobranske i 72. specijalne brigade, ali i dobrovoljci iz zemlje i inostranstva.

- Imao sam tada 19 godina. O potpukovniku Dimčevskom mogu samo da kažem da o velikim ljudima govore njihova dela, a njegovo delo je uspešna odbrana državne granice i teritorijalnog suvereniteta Srbije, čime se danas svi ponosimo - rekao je Radojević i naglasio da je od momenta kada je počeo kopneni napad u reonu karaule Košare svih 67 dana Dimčevski proveo sa svojim vojnicima na frontu deleći njihovu sudbinu.

Dragutin Dimčevski je penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije i zamenik komandanta 53. graničnog bataljona tokom bitke na Košarama. Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ga je odlikovao Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena a odlikovan je i brojnim medaljamabrost.

Inače, u kulturnom delu programa učestvovao je hor „Deca neba“ Osnovne škole Ratko Pavlović –Ćićko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!