NIJE KAŽNJIVO BRINUTI O VODI: Ekolog Dragan Kurjački iz Srbobrana nije kriv zbog podizanja brane na Krivaji kod Feketića

Z. Rajić

31. 03. 2023. u 18:32

Predsednik Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) Dragan Kurjački, koji je bio okrivljen zato što je u julu 2021. godine otvorio branu kod Feketića „i tako uticao na nivo vode u reci Krivaji, i uzvodno i nizvodno“, presudom Osnovnog suda u Subotici, donetom 15. marta, a dostavljenom nekoliko dana kasnije, oslobođen je optužbe!

НИЈЕ КАЖЊИВО БРИНУТИ О ВОДИ:  Еколог Драган Курјачки из Србобрана није крив због подизања бране на Криваји код Фекетића

foto EPOS

- Branu sam, sa aktivistima EPOS, podigao kako bi obezbedio vodu u donjem toku Krivaje, gde je pre toga, u „suvoj“ reci, usled nedostatka kiseonika, uginulo 340 kilograma smuđa. Spuštena brana je pravila akumulaciju za navodnjavanje njiva poljoprivrednog preduzeća uzvodno, a nizvodno je bio ugrožen živi svet, jer je reka u dužini od 30 kilometara bila pretvorena u običnu baru, pa nije mogla da služi ni za navodnjavanje u tom delu toka, gde mnogi ljudi gaje povrće – kazao je Kurjački.

Njega je tužilo JVP „Vode Vojvodine“, vlasnik brane kod Feketića, kojom upravlja Vodoprivredno društvo „Severna Bačka“ iz Subotice, a na teret su mu bila stavljena tri krivična dela - ugrožavanje životne sredine, izazivanje opšte opasnosti i oštećenje javnih uređaja, za šta je pretila kazna zatvora od dve do 10 godina. Javni tužilac je trostruku krivicu sveo na samovlašće, ali ni to na sudu nije dokazano, jer, prema obrazloženju sudije Rajka Maravića, zastupnik optužbe tokom pretresa „nije naveo koje je to pravo okrivljeni hteo samovlasno da pribavi“.

- Krivo mi je što predstavnici „Voda Vojvodine“ i upravitelji brane nisu hteli s nama da razgovaraju, da im predočimo problem, nego su odmah posegli za tužbom, odbijajući da prihvate da smo podizanjem ustave hteli da spasemo reku. Kreneš da braniš svoje elementarno pravo na vodu i život, i odmah si „sumnjivo lice“ – ističe Kurjački.

Od prošle godine „Vode Vojvodine“ u srbobranskoj opštini rade na spajanju Krivaje sa Velikim bačkim kanalom, u koji se uliva, kako bi dobila vodu za navodnjavanje čak 6.000 hektara oranica.

- Od feketićke brane 20 kilometara nizvodno pravi se 10 puta veća, koja će nivo Krivaje podići za 2,5 do 3 metra. To je priznanje da postoji problem na koji sam ukazao podizanjem brane – kaže Kurjački.

TROŠKOVI NA
TERET SUDA

Okrivljeni predsednik EPOS angažovao je advokata iz Novog Sada i bio pozivan na mnoga ročišta, ali zbog toga neće biti finansijski oštećen. U oslobađajućoj presudi naglašeno je da svi troškovi krivičnog postupka padaju na teret sudskog budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a