PRATNJA DECE POSTALA NAMET: Usluga pratioca u Kuli više nije besplatna

Z. Rajić

21. 03. 2023. u 21:24

POMINjANA u široj okolini kao primer brige o deci po pružanju usluge ličnog pratioca, koju nemaju sve lokalne zajednice, a pogotovo ne besplatnu, opština Kula je ovih dana iznenadila korisnike obaveštenjem da će se taj vid socijalne zaštite od aprila naplaćivati.

ПРАТЊА ДЕЦЕ ПОСТАЛА НАМЕТ: Услуга пратиоца у Кули више није бесплатна

foto Z. R.

 To je izazvalo negodovanje roditelja, kod većine tiho, a kod pojedinih burno, koji smatraju da se tim nametom diskriminišu deca s posebnim potrebama.

   Lične pratioce dece koja pohađaju škole i vrtiće Opština obezbeđuje posredstvom Udruženja za pomoć MNRO „Plava ptica“ u Kuli.

   - Participacija za ovu uslugu iznosiće mesečno 2.600 dinara. Ovaj iznos plaćaće svi, izuzev korisnika koji su primaoci novčane socijalne pomoći, a nemaju pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć. Cena će se primenjivati od ovog meseca, odnosno od aprila, kada će biti ispostavljena faktura za mart – navedeno je u obaveštenju koje je roditeljima stiglo iz „Plave ptice“.

   Direktor ovog udruženja Marko Košutić napominje da se broj korisnika socijalne zaštite u kulskoj opštini iz godine u godinu povećava, a opredeljenje i lokalne samouprave kao naručioca i „Plave ptice“ kao pružaoca usluga je da sva deca, kojima je potrebno, dobiju lične pratioce. Takve dece je trenutno 28.

“PLAVA PTICA“

NIJE RFZO

  Pojedini roditelji najavili su da će sudskim putem osporiti plaćanje usluge ličnog pratioca, naglašavajući da „Plava ptica“ nije RFZO da bi naplaćivala participaciju. Podršku roditeljima dao je šef odborničke grupe „Kuljani i naš grad – ujedinjeni za pobedu Kule“ Zlatko Ostojić javnim apelom da Opština nastavi da finansira uslugu ličnog pratioca u punom iznosu.

   - To je za sobom povuklo pitanje održivosti ove usluge, što je razlog za uvođenje participacije. Osim što su neki oslobođeni plaćanja, postoji i umanjenje participacije za periode kada dete zbog duže bolesti odsustvuje iz vaspitno-obrazovnog procesa, a uslugu ličnog pratioca za to vreme ne koristi ni kod kuće – predočio je Košutić.

   On je istakao da zakon obavezuje korisnike da snose troškove socijalnih usluga, čak stoprocentno ako su za to finansijski sposobni.

   - Pravilnici opštine Kula su manje restriktivni i određuju da će lokalna samouprava za svakog korisnika platiti većinski deo. Za lične pratioce je to sad 94 odsto, a roditelji će snositi svega 6 odsto ekonomske cene, koja iznosi 42.092,45 dinara – izneo je Košutić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!