PARAZIT LISICE PRETNJA I ČOVEKU: Stručnjaci upozoravaju lovce da budu oprezni u kontaktu sa predatorima

S. KOSTIĆ

27. 02. 2023. u 12:00

Prvi zabeležen slučaj obolevanja čoveka od multilokularnog ehinokoka, parazita koji prenose lisice, zabeležen je nedavno kod jedne 67. godišnje žene sa područja Grada Sremska Mitrovica. Prof. dr Dušan Lalošević, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, u razgovoru za ''Novosti'' kaže da je žarište ove bolesti u Sremu, odnosno u okolini Iriga i apeluje na lovce i Udruženja da budu oprezni u kontaktu sa tim životinjama,.naročito sada dok traje hajka na ovog predatora.

ПАРАЗИТ ЛИСИЦЕ ПРЕТЊА И ЧОВЕКУ: Стручњаци упозоравају ловце да буду опрезни у контакту са предаторима

foto:S.K.

 Da su samo čuli da se bolest pojavila ali i ne dobili neke mere ili upustva, tvrdi Petar Bojčić predsednik LU ''Srndać'' u Irigu, koji se spremaju  za lov na lisicu.

Novosadski stručnjaci otkrivaju da bolest nije nepoznata, ali je do sada nije bilo kod nas, zato se teže prepoznaje. Najčešće napada jetru, a inkubacija može da traje godinama. Žena kod koje je otkrivena ova bolest, oporavlja se kod kuće i kako kaže naš dobro obavešteni izvor, dolaze često sa novosadskog instituta kako bi joj uzeli uzorke za analize.

ZNAJU ALI NE I OBAVEŠTENI

Lovci se uveliko spremaju za lov na lisicu  i kako tvrde njih niko zvanično nije obavestio o ovoj bolesti.

- Kod nas nije zabeležen nijedan slučaj te zarazne bolesti. Nikakve mere, upustva nismo dobili, za lov na lisicu od veterinarskih inspekcija. Ako nam neko uputi obaveštenje naravno da ćemo se tako voditi  kaže Bojčić.

- Ona je operisana na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Kliničkog Centra Vojvodine, gde joj je to odstranjeno sa jetre i kako znam oporavlja se. Njen sin je lovac i pretpostavlja se da je tako parazit došao u njihovu kuću a zatim završio u njenom telu. Sada se i njen sin medicinski prati, da se na vreme otkrije ako je i on zaražen kojim slučajem- priča naš sagovornik iz mesta iz kojeg je obolela žena dodajući da pacijentkinju često viđa, te da deluje ispijeno i da je jako mršava.

Lisičja ehinokoka na čoveku raste na jetri i to kao maligni tumor, zato je pacijent pod sumnjom da ima tumor. Kako objašnjava prof. dr Lalošević, multilokularna ehinokoka, je mala pantljičara, koja najčešće napada jetru, ali takođe može da metastazira i na druge organe.

- Lovci treba da budu oprezni kada su u kontaktu sa tim životinjama, na isti način kao i kada je reč o besnilu. Lisice kada se odstrele, ne treba ih hvatati golim rukama, već u rukavicama, zatim zapakovati propisno i odneti u laboratoriju na analizu.- objašnjava  prof. dr Lalošević, dodajući da se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene