U PLAVE KANTE MATERIJAL ZA RECIKLAŽU: Počinje selekcija otpada u Sevojnu

N. J.

22. 02. 2023. u 12:59

OPŠTINI Sevojno će narednih dana biti isporučeno prvih 500 kanti za suvi i za mokri otpad, čime će otpočeti primarna selekcija otpada u industrijskom predgrađu Užica.

У ПЛАВЕ КАНТЕ МАТЕРИЈАЛ ЗА РЕЦИКЛАЖУ: Почиње селекција отпада у Севојну

grad Užice

Komunalna oprema, plave i crne kante, obezbeđena je kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2) finansiran od strane Instrumenta za predspristupnu pomoć (IPA 2017), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Švedske vlade.

Nabavkom opreme uspostaviće se odvojeno sakupljanje i transport otpada u opštini Sevojno - do savremenog postrojenja sa izdvajanje sekundarnih sirovina u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

Prema rečima izvršnog direktora JKP "Bioktoš" Branislava Marića, narednih dana očekuje se nabavka još oko 2.000 crnih kanti (za mokri otpad) i podela u delovima grada gde je moguć odvoz selektovanog otpada .

- Primarnom separacijom otpada biće obuhvaćeno ukupno 5.350 domaćinstava. Uz 2.500 domaćinstava koliko je obuhvaćeno prethodnim projektom, ovo će zaista biti veliki pomak - naglasio je Marić - Pratićemo potrebe građana i u skladu sa tim dodavati komunalnu opremu, veoma važno je da građani u ovom velikom i značajnom poslu sarađuju sa nama i uključe se u realizaciju.

Takozvani “sistem odvojenog sakupljanja u dve kante” napokon uzima maha u Užicu, a predviđa da se u plave kante i kontejnere odbacuje sav suvi otpad za reciklažu kao što je plastika, papir i karton, metal, guma... U crnoj kanti i sivom kontejneru, sakupljaće se sav preostali komunalni otpad, koji se u najvećoj meri sastoji od biorazgradivih kategorija otpada (ostaci hrane i kuhinjski otpad), kao i drugih frakcija, kao što su tekstil, koža, zemlja, itd. Žuti kontejneri namenjeni su isključivo za staklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)