ČUVAJU SVEDOČANSTVA KULTURE I ISTORIJE OD ZABORAVA: Muzej Krajine u Negotinu proslavio slavu i 89. rođendan (FOTO)

S. M. J.

16. 02. 2023. u 21:36

MUZEJ Krajine u Negotinu obeležio je 89. godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

ЧУВАЈУ СВЕДОЧАНСТВА КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ ОД ЗАБОРАВА: Музеј Крајине у Неготину прославио славу и 89. рођендан (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Rezanjem slavskog kolača Muzej Krajine je proslavio svoju krsnu slavu Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu. U prisustvu zaposlenih i prijatelja i saradnika ove ustanove kulture obred rezanja slavskog kolača obavio je jerej Marko Jokanović, paroh negotinski.

-Inicijativa da i ova ustanova kulture u našem gradu obeležava svoju slavu pokrenuta je još 2004. godine, ali je slava u kontinutetu počela da se obeležava od 2015. godine. Gledamo da budemo i programski aktivni i od koristi zajednici i da sarađujemo i sa drugim ustanovama kulture, sa udruženjima, a posebno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Negotin je svoje mesto našao među prvim muzejskim kompleksima otvorenim u Srbiji. Ideja o njegovom osnivanju došla je od entuzijasta i ljubitelja starina, nakon obeležavanja stogodišnjice oslobađanja Timočke Krajine od Turaka izložbom „Starine Krajine“, koju su realizovali Milan J. Radojević, školski nadzornik u penziji, Svetislav Stefanović, bankarski činovnik i Stojan Mladenović, profesor Učiteljske škole.

Nakon sastavljanja Pravila muzejskog društva u Negotinu dokument su dostavili banu Moravske banovine. Poznati književnik Jeremija Živanović, ban Moravske banovine u Nišu potpisanim aktom dana 16. februara 1934. godine potvrdio je i dao saglasnost na osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljka u Negotinu – Krajina.

Muzej je u proteklih, skoro devet decenija postojanja, nekoliko puta menjao naziv i danas nosi naziv Muzej Krajine, ali je svih ovih godina zadržao svoju osnovnu namenu, a to je organizovana briga o spomenicima kulture u Negotinskoj krajini, sakupljanje, čuvanje, zaštita i prezentacija kulturnih dobara našeg kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!