ENERGIJA IZ SUNCA NA STAROJ PLANINI: Pirotska sela Temska i Dojkinci dobiće zadružne solarne centrale

V. ĆIRIĆ

08. 02. 2023. u 09:00

STAROPPLANINSKA sela Temska i Dojkinci, dobiće solarne centrale od po 5 kilovata, koje će biti montirane na krovovima seodkih domova kulture.Montaža će krenuti za koji mesec, a prvi kilovati od sunca očekuju se sredinom ove godine.

ЕНЕРГИЈА ИЗ СУНЦА НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ: Пиротска села Темска и Дојкинци добиће задружне соларне централе

V.Ć.

Ugovor o realizaciji ove ideje potpisao  je gradonačelnik pirota mr Vladan Vasić, predsednici pomenutih mesnih zajednica i zadruga "Elektropionir " iz Beograda i ovo je prvi primer instaliranja solarnih panela na seoskim domovima kulture, a 1,6 miliona dinara koliko vredi ovaj projekat obezbeđeno je donacijama građana i uz pomoć lokalne vlasti - kažu u "Elektropioniru", koji  sufinansira ovaj posao.

-Reč je o pionirskom poduhvatu u Srbiji, i nadam se da će putem Dojkinaca i Temske krenuti i druge mesta po Srbiji. Novac od prodaje proizvedene energije biće upotrebljen za rad samih mesnih zajednica-kaže Dubravka Živković, iz "Eleketropionira".

Presednici pomenutih mesnih zajednica Tomislav Pančić i Dragan Najdanović veruju da će mnogi meštani ovih sela, nakon ugradnje panela na seoskim domovima kulture i samo ugraditi panele na vlastitim krovovima i proizvoditi energiju za svoje potrebe.

Pirotski gradonačelnik Vladan Vasić podseća da je solarna energija ovde već počela da se koristi u nekoliko škola, bolnici, u JP "Komunalac",na zatvorenom bazenu, a uskoro će i na regionaonoj deponiji i nekim drugim javnim preduzećima. Do sada je , na području grada,instalirano preko 300 kilovata koje proizvodi sunce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri