LED SIJALICE ČUVAJU BUDŽET: Kikinda uštedela sa novom javnom rasvetom

R. Š.

09. 02. 2023. u 08:15

INSTALIRANjE nove javne rasvete, sa LED osveteljenjem, Kikindi je donelo značajnu uštedu u gradskom budžetu. Prema podacima energetskog menadžera, od kako su postavljene nove sijalice, potrošnja električne energije je manja čak 71, 43 odsto kilovata nego ranije.

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ЧУВАЈУ БУЏЕТ: Кикинда уштедела са новом јавном расветом

Foto: R. Šegrt

- Led rasveta počela je da osvetljava grad od jula protekle godine, pa smo kao parametar za poređenje potrošnje uzeli tri meseca, jul, avgust i septembar. Tada je potrošnja električne energije za rasvetu najmanja, a podaci su pokazali da je tokom ta tri prva meseca implementacije novog osvetljenja ostvarena ušteda od 71,43 odsto kilovat-časova – saopštio je Nikola Jugin, energeteski menadžer Kikinde.

Za tri navedena meseca 2021. potrošeno je 947.918 , a u istom periodu prošle godine, kada smo već imali led rasvetu, 270.870 kilovata. U julu 2021. godine potrošnja je bila 256.720, a u istom mesecu prošle godine samo 75.969 kilovat-časova. U septembru pre dve godine javno osvetljenje je bilo 373.514 , a prošle godine 108.075 kilovata.

JASNA RAČUNICA

- Ranija godišnja potrošnja bila je oko 403.000 evra, odnosno oko šest miliona evra za 15 godina, a ranija predviđena ušteda je bila oko 471.000 evra za 15 godina. Očekuje se da će pozitivan efekat za grad da bude najmanje oko 450.000 evra godišnje, odnosno oko 6,7 miliona evra za vreme trajanja projekta – saopštila je ranije lokalna samouprava.

Radovi na zameni starih sijalica javne rasvete novim LED osvetljenjem završeni su tokom juna, a zamena je urađena radi ostvarenja uštede energije. Kako je tada saopštila lokalna samouprava, instalirano je 7.615 LED svetiljki, koje su proizvedene u Srbiji, u fabrici u Nišu i po proizvođačkim specifikacijama radni vek nove opreme je 25 godina. Zamena je urađena na bazi privatno- javnog partnerstva, a ugovor je zaključen na period od 15 godina. Ovaj projekat treba da obezbedi uštedu od 75 odsto električne energije.

- Za ovaj projekat Grad se nije kreditno zadužio, a kompletno ugrađena oprema predata je nama u vlasništvo, bez naknade, tako da ćemo stvariti značajne finansijske uštede bez sopstvenih ulaganja – saopšteno je iz lokalne samouprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)