DA KATARINA DOBIJE NOVU PROTEZU: Sokolsko društvo organizuje veliki humanitarni koncert

S. BABOVIĆ

08. 02. 2023. u 10:30

CEO Kruševac ujedinio se da pomogne Katarini Arsić (23), mladoj studentkinji koja je rođena bez jedne noge.

ДА КАТАРИНА ДОБИЈЕ НОВУ ПРОТЕЗУ: Соколско друштво организује велики хуманитарни концерт

Foto Fejsbuk

Nove saveznike u borbi da obezbedi protezu dobila je u nedavno obnovljenom Sokolskom društvu u rodnom gradu, gde se organizuje do sada najveći humanitarni koncert. Termin za nastup velikih zvezda zakazan je za 7. mart u Hali sportova, a organizatori su već uspeli da rezervišu i pevačicu Milicu Todorović, „Leksington bend“, Stevana Anđelkovića, kao i desetak popularnih izvođača.

- Karte su u prodaji po ceni od 500 dinara, sva prikupljena sredstva pokloniće se našoj sugrađanki kojoj je potrebna proteza za siguran i bezbedan korak - poručuju u Udruženju građana „Sokolsko društvo“. - Uplata pomoći moguća je i na tekući račin 170-0030059877003-51.

Već duže vreme Arsići uz pomoć Kruševljana i donatora pokušavaju da sakupe novac za savremenu protezu za koleno. Humanitarne aukcije, bazari, prodaje umetnina samo su neke od brojnih aktivnosti koje su organizovane prethodnih meseci kako bi se pomoglo Katarini.

Za Kruševljanku se istovremeno sakupljaju sredstva i putem fondacije „Budi human”.

-Rođena je bez leve noge, a uz pomoć prve proteze je prohodala, naučila da stoji, održava ravnotežu - kažu u Fondaciji. - Kako je Katarina rasla i postajala aktivnija, proteze koje je do tada nosila nisu bile dovoljne da bi je ispratile u dečjim aktivnostima. Sa tri godine počinje da koristi protezu, a kasnije je zahvaljujući veštačkom kolenu sama išla u osnovnu i srednju školu i 2019. upisala Filozofski fakultet u Nišu.

Foto:FB,Budi human

To koleno, mada joj je obezbedilo nezavisnost, ima dosta nedostataka. Nepravilan hod dovodi do velikog opterećenja zdrave noge i deformacije kičme, što može ostaviti trajne posledice. Takođe, nema potpunu kontrolu nad kolenom, pa ako dođe do saplitanja, nije u mogućnosti da spreči pad. Stepenište predstavlja teško savladivu prepreku.

- Katarina je testirala ranije protezu sa mikroprocesorskim kolenom C-Leg 4, nemačkog proizvođača koje obezbeđuje sigurniji hod po ravnim i neravnim površinama, ravnotežu prilikom hodanja unazad i stajanja, takođe zahteva manje snage prilikom hoda, jer senzorski sistem prilagođava hod realnom vremenu - napominju u Fondaciji „Budi human”.

Foto:FB Sokolsko društvo Kruševac

U akciju da pomognu ranije su se priključili i Zavod za javno zdravlje Kruševac, pozivom da troškove testiranja kvaliteta vode iz privatnih izvora uplate direktno na fondacije Budi human 160-6000001248347-81, u okviru akcije „Za Katarinin sigurniji korak“. Kruševljanin Miloš Stojadinović se takođe priključio akciji da pomogne sugrađanki. Ceo tiraž svoje knjige „Zanimljiva Čarapanija“ od decembra prodaje samo sa jednim ciljem, da Katarina dobije novu protezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade