DELIMA ŽIVOT OBELEŽIO: Kod LJubovije obeležena godišnjica upokojenja vladike Lavrentija (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 01. 2023. u 22:16

EPISKOP šabački Jerotej služio je litirgiju u Manastiru Soko, kod Ljubovije, gde je, potom, služio i parastos na grobu pre godinu dana upokojenog vladike Lavrentija( Trifunović).

ДЕЛИМА ЖИВОТ ОБЕЛЕЖИО: Код Љубовије обележена годишњица упокојења владике Лаврентија (ФОТО)

foto:V.Mitrić

Tim povodom u ovu svetinju, koju je, za života vladika Lavrentije podigao i posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, pored episkopa Jeroteja, došli su mnogobrojni sveštenici, monasi i monahinje i mnoštvo verujućeg naroda, ne samo iz ove Eparhije SPC. Stigli su mnogi da odaju počast umirovljenom episkopu i požele dobrodošlicu i episkopu Jeroteju, da se raduju njegovom dolasku na čelo te slavne, ali i mučeničke eparhije.

Vladika Lavrentije, koji je bio arhijerej skoro pet i po decenija, ostavljajući veliki pečat skoro tri i po decenije u otadžbini i dve decenije u rasejanja. Iza njega su ostala velika dela, uključujući i objavljivanje sabranih dela svetog vladike Nikolaja. Redak je arhijerej na čiju je inicicajtivu podeljenja eparhija, tadašnja šabačko-valjevska.

-I on je svoju eparhiju umnožio, kako je govorio, nije je delio, jer kada nešto delite imate utisak da nešto gubite, a vladika je Lavrentije je umnožio ovu eparhiju šabačku valjevsku u eparhiju šabačku i eparhiju valjevsku, čime je, ustvari, dve eparhije je dobio -rekao je u besedi, posle parastosa, vladika Jerotej. - I tako je služio sve do konca svoga života . Drugo njegovo veliko delo bila je njegova služba i sluđženje svetom Nikolaju Velimiroviću, žičkom, ohridskom i lelićkom. I tu službu i služenje započeo je još kao epikop zapadnoevropski u Nemačkoj, gde je objavio sva dela vladike Nikolaja, njegove reči, reči Božje, reči najvećeh Srbina, posle Svetoga Save, kako kako ga je nazvao sveti Justin Ćelijski(dr Justin Popović). Te reči on je pretočio u knjige koje je štampao u Nemačkoj i slao ovde, u svoju otadžbinu, u vreme kada je bilo zabranjeno, ne samo štampati, već ni čitati ih ovde, u to, u vreme komunizma.

Episkop Jerotej podsetio je da je vladika Lavrentije, po dolasku u zemlju, na poziv Crkve nastavio da štampa dela svetog vladike Nikolaja. Učionio je i delo delo dostojno Svetog Arsenija Sremca, nastavljača i naslednika Svetoga Save.

-I kao što je sveti Arsenije se založio da se mošti Svetoga Save prenesu iz Bugarske u u Srbiju, tako se i on založio da se mošti našeg velikog svetitelja Nikolaja prenesu iz Amerike u njegov rodni Lelić, gde i danas počivaju -rekao je vladika Jerotej, podsećajući na zadužbinu vladike Lavrentija u Soko gradu, koja je njegovo životno delo i zadužbina. -Da je samo učionio i napravio ovaj manastir dovoljno bi bilo za njegovu pohvalu.Treće njegovo delo smo svi mi, njegova deca, svi mi od njega potičemo, svi mi smo nešto od njega dobili..

BONUS VIDEO - PRESVETA BOGORODICA UKAZALA NA LEKOVITI IZVOR: Kako je i zašto nastao manastir Đunis?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave