OBELEŽAVANJE DANA ROĐENJA STEVANA MOKRANJCA: Negotinci se poklonili senima velikana (FOTO)

S. M. J.

09. 01. 2023. u 21:50

NEGOTINCI su i ovog 9. januara odali počast Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, kompozitoru, muzičkom pedagogu, klasiku srpske muzike.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА: Неготинци се поклонили сенима великана (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Na 167. godišnjicu njegovog rođenja na spomenik Stevanu Mokranjcu, rad Nebojše Mitrića, u dvorištu  kompozitorove rodne kuće, vence i cveće položile si delegacije Opštine Negotin, Doma klulture “Stevan Mokranjac” i Festivala “Mokranjčevi dani”, Muzeja Krajine i Hora Hrama Svete Trojice u Negotinu.

Senima Mokranjca poklonili su se u Gradskom parku, pred bistom koju je izradio vajar Milovan Krstić, delegacije Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina, Osnovne škole  “Stevan Mokranjac” iz Kobišnice, Gradskog horskog ansambla “Mokranjac”, Kulturno umetničkog društva “Stevan Mokranjac” iz Negotina i Kulturno umetničkog društva “Mokranjac” iz Mokranja.

Danas, na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, obred rezanja slavskog kolača na imendan rodonačelnika srpske muzike obavio je protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski koji je, ovom prilikom, ukazao na značaj bogate kulturne tradicije Negotina i izrazio želju da institucije kulture sa još većim uspehom nastave da hodaju stopama svog slavnog sugrađanina. Ovaj svečani događaj uveličao je i Hor negotinskog Hrama Svete Trojice, pod upravom horovođe Svetlane Kravčenko.

Program će biti nastavljen promocijom 24. broja časopisa „Mokranjac“ i koncertom učenika i nastavnika Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

BONUS VIDEO - U KRUŠEVCU 47 ČUVARA HRISTA: Od oslobođenja 1833. poznati svi sveštenici crkve Lazarice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)