USVOJEN REKORDNI BUDŽET NOVOG SADA: Iduće godine u gradskoj kasi više od 40 milijardi dinara

Z. GRUMIĆ

16. 12. 2022. u 20:27

SKUPŠTINA Grada Novog Sada usvojila je danas ubedljivom većinom glasova odluku o gradskom budžetu za iduću godinu, koji premašuje 40,6 milijardi dinara, što je rekordan nominalni iznos i veći za 4,8 milijardi dinara u odnosu na ovogodišnji početni obim gradske kase.

УСВОЈЕН РЕКОРДНИ БУЏЕТ НОВОГ САДА: Идуће године у градској каси више од 40 милијарди динара

Pres služba Skupštine grada

Predstavnici gradske vlasti, koju predvodi SNS, ocenili su da i novi budžet ima snažnu investicionu komponentu jer bi na kapitalnu potrošnju trebalo da ode 35 odsto ukupnog iznosa. Uz to, biće nastavljena budžetska podrška svim socijalnim kategorijama.

- Planirano je da od poreza na zarade bude prihodovano 13,6 milijardi dinara, što je deset odsto više nego protekle godine - istakao je gradonačelnik Milan Đurić naglasivši da taj podatak najbolje oslikava privredni rast, povećanje broja zaposlenih i ukupni razvoj grada.

Među 195 planirana projekta za ostvarivanje od naredne godine, vrednih ukupno 14,4 milijarde dinara, on je kao najveće i najznačajnije izdvojio početak uređenja Almaškog kraja i izgradnje pešačko-biciklističkog mosta na Dunavu, zgrade nove osnovne škole na Jugovićevu i fiskulturne sale u Gimnaziji „Laza Kostić“.

Gradonačelnik je napomenuo da porez na imovinu za 2023. godinu neće biti povećavan i dodao da Grad nastavlja potpuno finansiranje boravka za 17.360 dece u vrtićima PU „Radosno detinjstvo“ kao i da subvencioniše boravak u privatnim vrtićima, za 3.700 mališana.

Predstavnici opozicije, odbornici SRS i Nove DSS, glasali su protiv odluke o budžetu, kritikujući i ovog puta gradsku vlast zbog toga što „preterano i neopravdano“ subvencioniše gradska javna i javno-komunalna preduzeća koja su, gotovo svih 14 njih, na devetomesečnom preseku iskazala negativne rezultate u poslovanju.

Tim povodom reagovala je Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća zadužena za finansije, objasnivši da je budžetska podrška pre svega zbog rasta cena energenata i drugih imputa, koje izrazito negativno utiču na poslovanje.

Gradonačelnik je uoči sednice, u razgovoru sa novinarima, izjavio da će računi za daljinsko grejanje Novosađanima od 1. januara biti veći za 11,4 odsto.

- „Novosadska toplana“ tražila je poskupljenje od 20 procenata, zbog poskupljenja energenata i električne energije. Tu razliku od 8,6 odsto subvencionisaće Grad – rekao je Đurić dodajući da se razmatra i zahtev za poskupljenje gradskog prevoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)