„DUŠAN SREZOJEVIĆ“ ĐORĐU PETKOVIĆU: Književnik iz Paraćina dobitnik jagodinske nagrade

Z.Gligorijević

14. 12. 2022. u 21:46

ĐORĐE Petković, književnik iz Paraćina, dobitnik je priznanja „Dušan Srezojević“ za 2022. godinu Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

„ДУШАН СРЕЗОЈЕВИЋ“ ЂОРЂУ ПЕТKОВИЋУ: Књижевник из Параћина добитник јагодинске награде

FOTO: Privatna arhiva

Reč je o nagradi koju je 1989. godine ustanovio Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini, a koja se dodeljuje za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodina. Biće mu uručena na svečanosti koja će biti održana 27. januara 2023. godine u KK „Đura Jakšić“ u Jagodini.

- Petković je stvorio autentični književni svet čiji su osnovni postulati, pored nesvakidašnjeg ugla opserviranja, i raskošna leksika čiji se raspon kreće od kolokvijalne do akademske, neobične sintagme i sklonost ka eksperimentu, po čemu je Petković zaista osobena književna pojava - navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Konstatuje se i da njegove pesme „odišu snažnim emocijama i da su prodornih misli jasne intonacije“, kao i da autor poseduje „jak duhovni naboj i da njegovi stihovi poseduju čari izuzetnog lirskog senzibiliteta i trenutnog doživljaja“.

Đorđe Petković, rođen u Potočcu kod Paraćina 1940. godine, apsolvirao je sociologiju u Beogradu, a diplomirao je prava u Nišu i specijalizirao samoupravno, upravno i radno pravo. Objavio je 12 zbirki pesama, kao i tri publicističke knjige, a toliko ih je i priredio. Jedan je od pokretača Kulturološkog projekta „Juhorsko oko“, koji je odavno prevazišao region Pomoravlja i čiji su program u potpunosti ili u delovima preuzeli mnogi klubovi u okolini.

Uz centralnu manifestaciju „Književna kolonija Svojnovo“, koja traje 27 godina, pokretač je i časopisa „Petruški sabornik“, „Sabornik“, „Temnićki zbornik“ i manifestacije „Dani Dragića M. Joksimovića“…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!