VEK I PO POMAŽU U NEVOLJI: Dobrovoljno vatrogasno društvo "Laza Kostić" proslavilo vredan jubilej

Z. GRUMIĆ

12. 12. 2022. u 07:00

NAJSTARIJE Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) u Novom Sadu "Dr Laza Kostić" obeležilo je 150 godina postojanja i rada, prigodnom svečanošću priređenom minulog vikenda u Srpskom narodnom pozorištu.

ВЕК И ПО ПОМАЖУ У НЕВОЉИ: Добровољно ватрогасно друштво Лаза Костић прославило вредан јубилеј

Igor Crnobarac sa vatrogascima, Foto Pres služba Grada

Čestitajući članovima društva taj značajan jubilej, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je poručio da će Grad Novi Sad, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti da pruža podršku onima koji brinu o bezbednosti stanovništva.

- Ova svečanost je prilika da promovišemo humanitarne i stručne organizacije, koje svojim delovanjem u velikoj meri pomažu društvu. Bitno je da ih podržimo i omogućimo što bolje uslove za obavljanje tog njihovog teškog i odgovornog rada.

Vatrogasci u akciji, Foto D. Dozet

Crnobarac je tom prilikom podsetio na to da se proteklih godina u Novom Sadu dogodilo nekoliko velikih tragedija i da su požari (u ugostiteljskim objektima "Laundžu" i "Kontrastu") odneli živote mladih ljudi.

- To je velika opomena da moramo delovati preventivno, ulagati u bezbednosne službe, ali i voditi računa o uslovima i merama zaštite, pre svega u objektima javne namene - naglasio je zamenik gradonačelnika.

Predsednik DVD-a Darko Jocić zahvalio je Gradu na podršci i naglasio da to Društvo danas broji oko 100 članova i da svake godine upisuje novu generaciju dobrovoljnih vatrogasaca.

U istoriji grada, dobrovoljna vatrogasna društva dala su izuzetan doprinos saniranjem posledica tragičnih događaja kao što su požari, poplave i bombardovanja, sprečavanjem vatrenih i vodenih stihija, kao i u njihovoj prevenciji, odnosno prenošenjem znanja građanstvu. Od svih dobrovoljnih udruženja, vatrogasna su se isticala svojim

TRADICIJA

DVD "Dr Laza Kostić" nastavlja tradiciju Dobrovoljne građanske vatrogasne družine Novog Sada, osnovane davne 1872. godine. Prvi predsednik mu je bio tadašnji gradonačelnik Pavle Močvanski.specifičnim funkcijama, strogom hijerarhijom ali pre svega, edukativnim, plemenitim i humanim ciljem, kao i hrabrošću i požrtvovanošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove