VENCI NA SPOMENIK BROZU: Subotičani ne zaboravljaju nekadašnji Dan republike

J. L.

29. 11. 2022. u 17:52

DAN republike, 29.novembar, nekada se slavio u celoj SFRJ.

ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК БРОЗУ: Суботичани не заборављају некадашњи Дан републике

foto:J.L.

 Danas uspomenu na njega čuvaju pesma "Zabranjenog pušenja" i četvrta Mini Jugoslavija u Subotici. U želji da se ovaj datum ne zaboravi, kao i vrednosti koje su se negovale, jugonostalgičari i komunisti položili su danas vence na spomenik Josipu Brozu Titu.

- Ovaj datum obeležavamo jer želimo da negujemo vrednosti Jugoslavije, koje su izuzetno važne i za budućnost Srbije, poput vojne neutralnosti, prava da sami donosimo odluke, suživot i toleranciju. Zato je važno da mi koji smo imali tu privilegiju da živimo u Jugoslaviji mlađim generacijama približimo ta vremena koja su bila daleko bezbrižnija i sigurnija -  poručuje Mikloš Olajoš Nađ, predsednik Udruženja građana "Centar Tito".

Da neće zaboraviti Dan Republike poručuje i osnovač četvrte Mini Jugoslavije, Blaško Gabrić.

-Ta je država brinula o svojim građanima, dok su preduzeća pripadala radnicima, veli on. Danas kapitalista može da radi sa vama šta hoće, pa da vas ostavi i na ulici, dok vam banka uzima i kola i stan - ogorčen je Gabrić. - Mi smo tu zemlju gradili i živeli lepo u njoj. Država je brinula o nama, preduzeća su bila u rukama radnika. Socijalizam je bio najbolji sistem na svetu.  Pasoš Jugoslavije je bio najpoznatiji na svetu i to nije valjalo, a ovo danas valja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije