ZABELEŽENA ZLODELA OKUPATORA U VELIKOM RATU: Otvorena izložba "Surdulički mučenici"

Дејан Ристић
Dejan Ristić

11. 11. 2022. u 20:40

POVODOM 11. novembra, Dana primirja u Velikom ratu, Istorijski arhiv „31. januar“ u Vranju je u Galeriji Narodnog muzeja priredio izložbu „Surdulički mučenici“.

ЗАБЕЛЕЖЕНА ЗЛОДЕЛА ОКУПАТОРА У ВЕЛИКОМ РАТУ: Отворена изложба Сурдулички мученици

D. Ristić

Autori su Predrag Stojković, arhivista Istorijskog arhiva "31. januar" i njrgov kolega Goran Sudimac iz Istorijskog arhiva Srbije.

Postavka je posvećena stradanju srpskih civila u Surdulici i okolnih mesta u vreme bugarske okupacije od 1915 do 1918. godine.

Izloženo je 28 panoa koji uključuju i na period srpsko - bugarskog rata, Prvog i Drugog balkanskog rata, spisak ubijenih Vranjanaca kao i izjave svedoka toga vremena.

Ovo je još jedna prilika da se setimo surduličkih mučenika koji su na početku Velikog rata stradali na najbrutalniji način i time zadobili carstvo nebesko, rekao je otvarajući izložbu Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada

- Ni danas prilike nisu mnogo bolje po Srbiju, i danas nam stižu pretnje i ucene, na jedan perfidniji način. Zbog toga treba da ostanemo jedinstveni i verujemo da ćemo se odupreti napadima i da će Srbija ponovo pobediti - poručio je Tričković.

D. Ristić

Okupator tokom rata brutalno ubio više hiljada Surduličana

Otvaranju izložbe su prisustvovali i arhimandrit vranjske Eparhije Metodije, gradska većnica za kulturu i turizam Izabela Savić, dekanica Pedagoškog fakulteta Dragana Stanojević, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture, a katalog je štampan uz pomoć grada Vranja.

Inače, Surdulički mučenici su uvršteni u Diptih Svetih Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)