GRADIŠTE OD VELIKOG ZNAČAJA: Privedena kraju arheološka iskopavanja kod Kikinde (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

10. 11. 2022. u 22:53

NARODNI muzej Kikinda i ove je godine sproveo arheološka istraživanja lokaliteta Gradište na obodu atara sela Iđoš, sedam kilometara od grada.

ГРАДИШТЕ ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА: Приведена крају археолошка ископавања код Кикинде (ФОТО)

Foto: Narodni muzej Kikinda

Lokalitet je proglašen za arheološko nalazište i kulturno dobro od velikog značaja  i poznat je pod nekoliko imena, a jedno je i Slovenski grad.

Iskopavanje je počelo pre devet godina u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Subotice i Balkanološkim institutom SANU i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Gradište je, sa prekidima,nastanjeno od perioda starijeg neolita do srednjeg veka. Do sada je iskopavano u više navrata, prvi put 1913., pa 1947. i 1948., a onda i 1972. godine. Međutim, areholozi tada nisu imali dovoljno razvijene arheološke metode, pa je procenjeno da iskopavanja treba obnoviti sada najnovijim tehnikama i analizama. Zato je projekat obnovljen 2014. godine.

- Ovog septembra i oktobra nastavljena su istraživanja sonde na uzvišenju neolitskog dela lokaliteta gde se iskopava deo ispod poznoneolitske kuće, dimenzija devet sa šest metara. Ta kuća istraživana je prošlih sezona, a detektovana je zahvaljujući rezultatima geofizičkih snimanja iz 2014. Oblast severnog Banata u neolitu bila je zona u kojoj su se mešali uticaji potiske kulture, rasprostranjene na teritoriji današnje Mađarske i vinčanske kulture, koja se prostirala na teritoriji severnog i srednjeg Balkana (današnja Srbija, deo Rumunije, Makedonije, Bosne). U toku ove godine definisani su ruševinski slojevi najranijih vinčanskih kuća, te se stiglo do nivoa prvobitnog humusa. Cilj iskopavanja na ovom delu lokaliteta je precizno definisanje stratigrafije - saopšteno je iz Narodnog muzeja u Kikindi.

Od 2015. do 2019. na lokalitetu Gradiše održavana je i Međunarodna škole arheologije na kojoj su učestvovali studenti Škole istorije, arheologije i religije Univerziteta u Kardifu u Velikoj Britaniji, Univerzitetskog koledža u Dablinu, u Irskoj, i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri