PRVO "SEOSKO PRELO" ODRŽANO U PLAŽANU

Z.Gligorijević

02. 11. 2022. u 13:35

MANIFESTACIJA „Seosko prelo“, čiji je cilj očuvanje tradicije i običaja, prvi put je održana u Plažanu kraj Despotovca.

ПРВО СЕОСКО ПРЕЛО ОДРЖАНО У ПЛАЖАНУ

FOTO: Privatna arhiva

Najukusniju proju pripremila je Zorica Petković iz Lapova, najbolji vez napravila je Radmila Stojanović iz Plažana, a članice UŽ „Stari vez” osvojile su pobednički pehar za najbolje prelje, odlučio je žiri manifestacije.

Što se tiče takmičenja u zabavnim igrama, u bacanju kugle pobedile su Despotovčanke, u pikadu Plažanke, a kukuruz su najbrže okrunile Ćovdinke. Pehare za sveukupne pobednike ponele su žene iz Stenjevca i Resavice za treće i drugo mesto, a pobednički pehar ostao je u Plažanu.

- Udruženje žena „Stari vez” postoji od 2013. godine. Dvadesetak članica neumorno istrajava na očuvanju stare srpske rukotvorne tradicije. Možemo da se pohvalimo da smo učestvovale na brojnim manifestacija i da smo sa mnogih donele pehare i medalje – ponosno kaže predsednica UŽ „Stari vez” Svetlana.

FOTO: Privatna arhiva

Manifestaciju, koja će postati tradicionalna, jer za cilj ima očuvanje srpskih običaja i tradicije, organizovalo je Udruženje žena „Stari vez” u saradnji sa mesnom zajednicom Plažane i opštinom Despotovac.

FOTO: Privatna arhiva

Članice žirija ocenile su da je manifestacija odlično organizovana, da su se takmičarke dobro pripremile i da one nisu imale lak zadatak da donesu pravu odluku, jer je konkurencija bila jaka. Nadmetale su se članice udruženja žena iz Lapova, Resavice, Stenjevca, Jezera, Ćovdina i Despotovca.

FOTO: Privatna arhiva

Pričama o sedeljkama u Resavi čitav događaj „začinio“ je novinar i pesnik Marko Mirković, koji je i otvorio „Seosko prelo“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)