BEZ STRUJE ,MIKSERA I BLENDERA: Ovako su mesile domaćice - Recepte poslastica, stare sto godina, sačuvala Rada iz Odžaka

S. BABOVIĆ

21. 10. 2022. u 21:56

KAKO se mese kolači ručno, bez miksera i blendera i šporeta na struju? Odgovor na ovo pitanje donosi neobična “Knjiga za kolače” koju je pre 100 godina uredila izvesna Rada Jovanović iz Odžaka kod Trstenika.

БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

Muzejska zbirka Trstenik

Ova umešna domaćica prikupljala je recepte za najukusnije poslastice,svoje i od najmanje pet prijateljica. One su strpljivo mesile slatkiše i poneke, pekle u pećnici na drva. Cela knjižica, čije je reprint izdanje promovisano u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta, broji 73 recepta. Najviše ima slatkih - 44 za torte i 23 za sitne kolače.

"Krofne od krompira", "puter", "rum", "margeriten torta", prava stara "dobošica", samo su neki od nađenih, ručno upisanih recepata, koji su u knjizi objavljeni u originalu, ali i prekucani kako bi se bolje razumeli. Knjigu prati i poseban "rečnik" korišćenih kulinarskih termina. 

Sve prisutne gošće promocije “Knjige za kolače” dobile su na Radininu knjigu, ukoliko su dale neki svoj recept.

A za sve odvažne domaćice koje ne mogu u Trstenik po Knjigu za kolače,evo nekoliko recepata za raznovrsne štangle, na načine, na koje su ih domaćice pripremale pre jednog veka:

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Londonske štagle

Četvrtina kilograma masti umuti se sa četvrt kile šećera i šest žumanaca, jedan vanilin šećer, pola kile brašna. Testo rastanji, stavi u pleh i odozgo namažite pekmez. Umuti penu od šest belanaca i četvrt kile šećera, 200 grama badema na duž isečena, sve to promešaj i sipaj preko pekmeza pa peci. Kad se malo ohladi seci na štangle.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Štangle od oraha

Četvrt kile šećera, četvrtk kile mlevenih oraja, 125 gr suva grožđa, dve štangle strugane čokolade, malo karanfilića, četvrt kile putera, u sve to dodaj malo brašna, malo da se zamesi, rastanji u pleh, pomaži belancetom i poprskaj dugačko isečenim bademom. Kad je pečeno u pleh seci štangle.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Štangle princeza Jelena

Četvrt kile šećera u kocke meti u šerpu sa malo vode koliko da ogrezne, muvaj dok se ne ledi u to dodaj četvrt kile mlevenih badema ili oraha i prokuvaj kad se ohladi. Stucati u avan i pomešati sa četvrt kile putera i dve rastopljene čokolade i filovati oblande dva komada. Podeli na pola i premazivati oblande i odozgo poprskati mlevenim bademima, kad se stegne seci na kocke.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Francuske štangle

200 gr sitna šećera prži u šerpi da porumeni onda saspi 250gr mlevenih lešnika malo proprži na dva tanjira da se malo oladi stucaj u avan sitno i u radnom sudu metni 200 gr putera a u drugom 5 žumanke umuti sa 200 gr šećera i mešaj na vatri da zgusne onda saspi lešnjike i puter umućen i kad sve izmešaš oblande namaži belancetom i filom kad se stisnu seci na štangle.

BONUS VIDEO - ZNATE LI ŠTA JE ĐUBEK?: Ovako se pravi pirotski mladi kačkavalj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri