VITEZOVI I DEVOJKE U NARODNIM NOŠNJAMA: Foto kolonija u idiličnom ambijentu sela Zabrega, kod Paraćina (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

31. 10. 2022. u 15:59

VREME je poslužilo umetničke fotografe koji su došli u idilični ambijent sela Zabrega, kod Paraćina, da učestvuju u jedinstvenom foto-safariju pod nazivom „Sveta gora Crnička“.

ВИТЕЗОВИ И ДЕВОЈКЕ У НАРОДНИМ НОШЊАМА: Фото колонија у идиличном амбијенту села Забрега, код Параћина (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/Društvo "Petrus"

U tradicionalnoj manifestaciji bilo je najviše učesnika do sada, a fotografi su došli iz Kumanova, Niša, Rijeke, Kragujevca i Paraćina. Pred kamerama dvadesetak umetnika našao se otprilike isti broj modela – prelepih zabreških devojaka u narodnim nošnjama, raspoloženih za „slikanje“ na platou kanjona Crnice.

Pred objektivima su se našli i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština – „Beli orlovi“ iz Beograda, u kostimima u kojima su učestvovali na snimanju filma o caru Dušanu.

- Učešće vitezova iz „Belih orlova“ unelo je promenu u ovogodišnje izdanje foto-safarija“. To je bilo potrebno osveženje, jer je u pitanju 12. manifestacija i učesnici su već dosta toga isfotografisali, tako da smo sad imali nove modele – kaže Bojan Petrović iz Foto-grupe „Art tim“, organizator „Svete gore Crničke“ u saradnji sa zabreškim Društvom za negovanje tradicije, umetnost i kulturu „Petrus“.

Kako objašnjava Vladan Vučković iz „Petrusa“, učesnici menjaju lokacije koje će se naći pred njihovim kamerama svake godine, tako da se motivi ne ponavljaju, dok su devojke i vitezovi uneli dodatno osveženje.

Neke od fotografija nastale na prethodnim zabreškim kolonijama nagrađivane su na svetskim izložbama, a ujedno, manifestacija je bila i dobra prilika za edukaciju mladih zaljubljenika u fotografiju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)