GALERIJA ČUVA STARI MUZEJ: Uređenjem dela zgrade, izgled se vraća u stanje kako je bilo kada je izgrađena

R. Šegrt

31. 10. 2022. u 08:45

U NARODNOM muzeju u Kikindi u toku su radovi u prizemlju zgrade koje se pretvara u novi galerijski prostor površine skoro 300 kvadrata i preduslov je za novu stalnu postavku.

ГАЛЕРИЈА ЧУВА СТАРИ МУЗЕЈ: Уређењем дела зграде, изглед се враћа у стање како је било када је изграђена

Foto R. Šegrt

Ovi radovi omogućavaju i uređenje dosad malo ili nikako korišćenog levog krila objekta. Novac za adaptaciju u visini od oko osam miliona dinara Grad Kikinda dobio je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja "Gradovi u fokusu".

- Radove smo počeli još prošle godine. Tada je uloženo šest miliona dinara za pripreme i rušenje pregradnih zidova koji su nekada naknadno dozidani. Deo nove galerije postaće i prostorija od oko 40 kvadrata koju je koristio Istorijski arhiv, jer je grad odlučio da sufinansira radove u ovom delu prostora. Izgradnjom nove galerije, izgled ovog dela zgrade vraćamo u stanje kakvo je bilo kada je ona izgrađena, jer je proteklih 60 godina bilo dosta intervencija i pregrađivanja - navodi Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi.

Radovi na uređenju nove galerije trebalo bi da budu završeni do kraja novembra.

- Uređenje ovog prostora veoma je važno i sa stanovišta zaštite zgrade "Kurije" (nekada se tako zvala zgrada muzeja, prim. aut.), jer će levo krilo konačno biti adaptirano, imaće nove električne instalacije, protivpožarnu zaštitu, video-nadzor i biće potpuno prilagođeno savremenim zahtevima muzeja - objašnjava Milašinovićeva.

Ovim radovima Narodni muzej obezbeđuje novi prostor za rad, osavremenjuje ga, ali i čuva jednu od najvrednijih zgrada stare arhitekture u centru Kikinde. Pošto je zgrada pod zaštitom države, svi radovi izvode se uz saglasnost regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

ULAGANjE

- MUZEJ, kao i sve ustanove kulture, ima veliku podršku grada. Samo ove godine izdvojili smo 170 miliona dinara. Oko 20 miliona sopstvenih sredstava opredeljeno je za investicije. Uz podršku Ministarstva kulture dobićemo novi kvalitetan prostor u muzeju koji će našim građanima, ali i gostima ponuditi kvalitetne sadržaje - kaže gradonačelnik Nikola Lukač.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna