VODA DALEKO OD ZDRAVLJA: Prema izveštaju instituta "Batut", česmovača iz vodovoda najlošijeg kvaliteta u Vojvodini

Z. Rajić

29. 10. 2022. u 10:29

NAJLOŠIJA česmovača u našoj zemlji je u Vojvodini. To je pokazao izveštaj koji je za 2021. godinu nedavno obelodanio Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

ВОДА ДАЛЕКО ОД ЗДРАВЉА: Према извештају института Батут, чесмовача из водовода најлошијег квалитета у Војводини

Slanje kvalitetne vode iz Vrbasa u sela, Foto JKP Komunalac

U republici je lane registrovano 16,5 odsto vodovoda sa fizičko-hemijski neispravnom vodom, a u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu taj procenat je čak 97! U Zapadnobačkom i Južnobanatskom okrugu po tom kriterijumu rđavo je više od 40 odsto vodovoda.

Naspram 11 ispravnih gradskih vodovoda u pokrajini, u 14 su svi uzorci bili fizičko-hemijski nepropisni, a za njima su Crvenka (98,7 procenata), Stara Pazova (97), Temerin (95,8) i Zrenjanin (95,6).

Alarmantan je i podatak o "udruženoj" (i fizičko-hemijskoj i mikrobiološkoj) neispravnosti vode, koju u republici imaju 22 vodovoda, od čega čak 20 u Vojvodini.

Ljiljana Sokolova Đokić, Foto Z. R.

U mnogim vojvođanskim naseljima postavljene su eko-česme, jer je voda iz vodovoda zabranjena za piće zbog nedopustivo visokog sadržaja arsena. U izveštaju "Batuta" navodi se da su uzroci njene fizičko-hemijski neispravnosti i povećana mutnoća i boja i povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita.

Najviše bakterija u vodi ima Severnobački okrug, a rekord po mikrobiološkoj neispravnosti (68,8 odsto) drži Bač, u južnoj Bačkoj.

- Izveštaji straše narod, a decenijama se ništa ne preduzima da se problem otkloni.

Najracionalnije i najjeftinije rešenje su fabrike vode. Doktorandi sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda, predvođeni dr Milkom Vidović, uspeli su pre 15 godina u Ruskom Krsturu da svedu arsen na pet puta nižu dozu od dozvoljene. Ta tehnologija bi mogla da se primeni i za fabriku vode u Zrenjaninu - rekla je, za "Novosti", dr Ljiljana Sokolova Đokić, specijalista higijene i dugogodišnji stručnjak Zavoda za javno zdravlje u Somboru.

U Ruskom Krsturu i Kruščiću u kulskoj i Laliću u odžačkoj opštini još 2005. godine voda iz vodovoda je zabranjena za piće zbog viška arsena. Više puta je najavljivana zajednička fabrika vode za ta tri bliska naselja, ali do danas nije izgrađena.

EKO-ČESME

U VOJVODINI je, zbog neispravne vode iz kućnih slavina, napravljeno čak 80 javnih eko-česama.

- Ti objekti su neprihvatljivi kao alternativa, jer pored štetnih materija odstranjuju i minerale neophodne za zdravlje. Pored toga su zakonom zabranjeni, jer se sirova voda može prerađivati samo na izvorištu, a nikako na nekim posebnim česmama - ističe dr Sokolova Đokić.

Foto JKP Komunalac

REŠENjA NA VIDIKU

U VRBASU, koji po izveštaju "Batuta" ima zdravu vodu, na gradsko izvorište, uz podršku nemačke banke, povezuju se Kucura i Savino Selo, gde je voda zabranjena za piće. U Odžacima je ovih dana hitno usvojen rebalans budžeta kako bi se obezbedio deo ulaganja u fabriku vode, koja bi trebalo da bude završena za tri godine.

- Uskoro će biti izabran izvođač radova za fabrike vode u Temerinu, čiju će izgradnju kompletno finansirati Pokrajina, a očekujemo da proradi za dve godine - kazao je predsednik Opštine Mladen Zec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna