PODRŠKA PROIZVODNJI HRANE: Vlasotince obezbedilo tri miliona dinara za podsticaj razvoja poljoprivrede

Игор Митић
Igor Mitić

27. 10. 2022. u 13:32

U VLASOTINCU je pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede. Osnovan je u saradnji lokalne samouprave sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“ i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

ПОДРШКА ПРОИЗВОДЊИ ХРАНЕ: Власотинце обезбедило три милиона динара за подстицај развоја пољопривреде

foto: OU Vlasotince

Fond raspolaže sa tri miliona dinara. Dve trećine novca biće izdvojeno iz vlasotinačkog budžeta, dok je milion dinara obezbedila Fondacija. Konkurs za raspodelu ovog novca biće raspisan početkom naredne godine. Ovo je još jedan vid podrške poljoprivrednih gazdinstava na području Vlasotinca, pored subvencija koje daju opština i nadležno ministarstvo.

- Oni će naredne godine moći da pozajme sredstva iz novoosnovanog fonda. Posle određenog grejs perioda vraćaće pozajmicu u ratama i to bez kamata – objasnio je Bratislav Petrović, predsednik opštine.

Kako je naglašeno, na ovaj način se obezbeđuje održivost fonda iz koga će lokalna samouprava dugoročno podržavati razvoj proizvodnje hrane, dok se poljoprivrednicima pruža fleksibilnost za finansiranje proširenja i unapređenje proizvodnje i to po najpovoljnijim uslovima.

Sredstvima i aktivnostima vlasotinačkog fonda upravljaće Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Fond je osnovan u okviru projekta koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). U Srbiji je već funkcioniše 11 ovakvih fondova, a njihovu podršku je do sada dobilo oko 1.500 gazdinstava.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)