ZELENILO U JEDNOM PROGRAMU: Izradom informacionog sistema unapređeno upravljanje zelenim površinama

Lj. P.

24. 10. 2022. u 08:45

POVEĆANjE površina pod zelenilom jedna je od prioritetnih aktivnosti Grada, kao i unapređenje upravljanja ovim prostorima, a da bi se to što efikasnije i na svrsishodniji način ostvarilo, u toku 2020. i 2021. izrađen je Geografsko-informacioni sistem zelenih površina.

ЗЕЛЕНИЛО У ЈЕДНОМ ПРОГРАМУ: Израдом информационог система унапређено управљање зеленим површинама

JKP Zelenilo

Cilj je, kako ističu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, da se formira informaciona osnova putem koje će se pratiti stanje, trendovi i aktivnosti koje se odnose na uređenje, održavanje i unapređenje zelenih površina.

U okviru ovog projekta, izrađeni su orto-foto snimci zelenih površina u obuhvatu Generalnog urbanističkog plana Grada i građevinskih područja naseljenih mesta Novog Sada. Definisani su tipovi javnih zelenih površina - parkovi, blokovsko zelenilo, drvoredi, a snimljeno zelenilo podeljeno je na visoku (drveće), srednju (žbunje) i nisku (travnjaci) vegetaciju.

Foto Gradska uprava za zastitu zivotne sredine

- Ukupan procenat pod zelenilom izračunat na osnovu orto-foto snimaka, iznosi čak 67 procenata, a pri tome je 30 odsto travnjaka, 14 procenata je žbunje i 23 odsto je drveće - predočavaju u GU za zaštitu životne sredine.

- Ovde treba istaći značaj površine koju pokrivaju krošnje drveća, imajući u vidu da jedno stablo, iako na tlu zauzima malu površinu, svojom krošnjom višestruko doprinosi životnoj sredini.

Katastar zelenila Novog Sada se razvija dalje popunom podataka. Imajući u vidu da je reč o zelenilu koje je, kao živi sistem, podložno stalnim promenama, neophodan je konstantan rad na ažuriranju i popuni podataka, kako bi se koristio na najkvalitetniji mogući način.

PET MILIONA

KATASTAR zelenila unapređuje i upravljanje javnim zelenim površinama koje održava novosadsko JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad, a čija je površina nešto veća od pet miliona kvadratnih metara.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije