NISU ŠTEDELI NI BEBE: Ceremonija u čast 450 ubijenih meštana Cikote kod Loznice (FOTO)

V. M.

19. 10. 2022. u 15:51

U SELU Cikotama, kod Loznice, u Jadru, gde su pre 81 godinu fašisti u okviru kaznene ekspedicije ubili 450 meštana, među kojima veliki broj dece, čak i beba starih nekoliko dana, održana je velika državna ceremonija, koju je predvodio Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

НИСУ ШТЕДЕЛИ НИ БЕБЕ: Церемонија у част 450 убијених мештана Цикоте код Лознице (ФОТО)

v mitrić

Kod spomen-obeležja, podignutog početkom godine, na kom su ispisana sva imena nevino postradali Cikoćana, Antić je rekao da je „vrlo važno što je podignugo ovo obeležje, kao znak sećanja na velika stradnje nevinih meštana, na zločin koji nikad nije kažnjen, i kao svedočanstvo da iz rod nikad neće da zaboravi“.

Pukovnik akademik Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR Srbije, podsetio je da je 342. divizija, kojom je komandovao general Franc Beme, u oktobru u selima Gornjeg Jadra, 1941. godine, streljala skoro 3000 ovdašnjih ljudi, među kojima je bilo i od ustaša izbeglih Srba iz Slavonije“. Ovakva stratišta, po njegovim rečima, svedoče kolika je žrtva našeg naroda bila za slobodu i pravdu i da niko nema pravo da to osporava niti da „prekraja istoriju“.

Zirojević je Veliku povelju SUBNOR Srbije uručio državnom sekretaru Antiću, koji je, pored ostalog, zaslužan, uz grad Loznicu, GO SUBNOR i dobrotvore iz Jadra, što su cikotski mučenici dobili dostojno spomen-obeležje.

Položeni su venci i cveće kraj spomenika, intonirana je himna Republike Srbije, izveden je program „Gori Mačva - Etno grupe Lozica“.

BONUS VIDEO - OTIŠLA JE SREĆNA: Otac Dejane (17) stradale na motoru kod Beške, još ne veruje da mu ćerke nema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)