DRŽAVI NEDOSTAJU 1.364 INSPEKTORA: U Čačku održana druga konferencija, u okviru ovogodišnjeg programa "Dani zakonitosti"

V. ILIĆ / V. MITRIĆ

18. 10. 2022. u 07:11

TRENUTAN broj republičkih inspektora u Srbiji se kreće oko 2.200, u lokalnim samoupravama je bezmalo 1.800 njihovih kolega, a nedavno obavljena analiza je pokazala da bi broj stručnjaka zaduženih za kontrolu zakonitosti rada u državnoj nadležnosti trebalo da bude najmanje 3.564.

ДРЖАВИ НЕДОСТАЈУ 1.364 ИНСПЕКТОРА: У Чачку одржана друга конференција,  у оквиру овогодишњег програма Дани законитости

Vladan Krasavac, Foto MUO

Tokom konferencije "Inspekcije u Srbiji - vek u zakonitosti", održane u Čačku - druge u okviru "Dana zakonitost" - načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je podsetio da su prve institucije ovog tipa u Srbiji nastale još daleke 1921, a najpre suformirani Inspektorat rada i Sanitarna inspekcija.

- Cilj konferencije je unapređenje rada inspekcijskih službi i statusa inspektora, a predlozi za nastavak započetih reformi će biti dostavljeni Vladi Srbije. Jer, trenutno deluje 46 inspekcija koje će, u narednom periodu, biti grupisane u inspektorate, u skladu sa nadležnostima postupanja - objašnjava Krasavac.

Inače, upravo u Čačku je, 2017, osnovana Mreža inspektora Srbije (MINS), pa ova nevladina i nestranačka organizacija danas okuplja oko 2.000 članova - lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora. Od tada, svi oni aktivno učestvuju u procesu reformi čiji je cilj unapređenje kompetencija, materijalnog statusa i uslova rada inspektora - uz zaštitu njihovog ugleda.

Foto V. Mitrić

Tokom skupa u gradu na Moravi, pomoćnik direktora Inspektorata rada dr Saša Perišić je govorio o istorijatu, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Pavlović o aspektima rada republičkih inspekcija, a načelnik ove službe u Užicu Zoran Militarov o radu na lokalnom nivou.

Čulo se i da je uloga inspektora posebno bila značajna i odgovorna tokom pandemije, pri kontroli primene mera za zaštitu od kovida 19. Iskustva iz tog segmenta je preneo pomoćnik ministra zdravlja dr Goran Stamenković, naglašavajući da je akcenat bio na preventivnom radu.

Na kraju, posle preseka dosadašnjeg rada koji je izneo prvi čovek MINS Dragoman Paunović, razgovaralo se i o stanju inspekcija danas, odnosno pravcima razvoja.

Konferenciji je, inače, prisustvovao veliki broj inspektora iz čitave Srbije, sa svih nivoa vlasti, te načelnici gradskih i opštinskih uprava, čelnici upravnih okruga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)