OD NEPLAĆENOG DO VIDLJIVOG I PLAĆENOG ŽENSKOG RADA: Subotica aktivno radi na rodnoj ravnopravnosti

J. L.

17. 10. 2022. u 15:05

SUBOTICA je prva lokalna samouprava u Srbiji koja se priključila projektu "Od neplaćenog do vidljivog i plaćenog ženskog rada", čije će rezultate uključiti u Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost za 2023. godinu.

ОД НЕПЛАЋЕНОГ ДО ВИДЉИВОГ И ПЛАЋЕНОГ ЖЕНСКОГ РАДА: Суботица активно ради на родној равноправности

foto:J.L.

Projekat realizuje Akademija ženskog preduzetništva uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji a u okviru projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II".

- Istraživanje je pokazalo da žene vrše neplaćen rad četiri sata, što je otprilike 450-500 dinara dnevno, a mesečno oko 50 hiljada dinara. To je veliki gubitak, to bi mogle da rade neke institucije iz vladinog, nevladinog ili korporativnog sektora.  One bi onda mogle da se posvete plaćenim poslovima ili svojim interesovanjima, porodicama i deci – objašnjava Jana Zabunov iz Akademije ženskog preduzetništva. –  Neplaćen ženski rad je klizav teren, iako je definisan Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Republičkim zavodom za statistiku. To su poslovi staranja o članovima porodice, održavanje domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava, njihov doprinos lokalnoj zajednici...

Po  njenim rečima, neophodno je obezbediti pristup uslugama , kao što su obuhvat dece u predškolskim ustanovama.

- I tu moram da pohvalim Suboticu gde je obuhvat dece u predškolski ustanovama do tri godine 37 odsto, a starijih 75 odsto i bliži se proseku EU. To su i pomoć u kući, dnevni boravci za decu i odrasle sa invaliditetom. To su usluge koje bi trebalo da budu sufinansirane od strane gradova i opština – dodaje Zabunov. – Treba da radimo i na njihovom ekonomskom osnaživanju, kako bi one sebi mogle da obezbede novac za ovakve usluge. Gradu Subotici smo predložili smo inovativni finansijski instrument „Lokalni fond za žene i mlade do 35 godina - koji realizujemo sa Garancijskim fondom APV, uz pomoć koga bi se samozapošljavale žene koje nisu radno aktivne a nemaju kredibilitet kod poslovnih banaka.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)