OBNAVLJAJU KUĆU AHMETOVIĆIMA: Građevinska dozvola dobijena, sakupljeno 330.000 za struju

V. Mitrić

01. 10. 2022. u 11:11

OPŠTINA Mali Zvornik je, pokretanjem akcije koju su pomogli kolektivi i pojedinci, obezbedila 330.000 dinara da se izmiri dug za struju i da se plate naknade zbog nelegalnog priključenja kao i novi strujni priključak za kuću porodice Ahmetović, iz sela Radalj kod Malog Zvornika, čija je tragedija minule subote, potresla Srbiju.

ОБНАВЉАЈУ КУЋУ АХМЕТОВИЋИМА: Грађевинска дозвола добијена, сакупљено 330.000 за струју

Foto V. Mitrić

Rano izjutra, tog 24. septembra, u njihovom domu, dečak (9) preminuo je od posledica gušenja dimom koji je nastao zbog kvara na agregatu kojim su napajali kuću strujom, dok su njegova sestra (11) i otac u teškom stanju prevezeni u lozničku bolnicu.

Prema rečima Zorana Jevtića, predsednika Opštine Mali Zvornik, lokalna samouprava je pripremila i prostoriju u seoskoj školi u kojoj bi otac i troje dece mogli da borave, dok njihova kuća u Radalju ne bude potpuno rekonstruisana. Kada će struja biti priključena Ahmetovićima, još se ne zna, a "mnogi negoduju zbog sporosti ED kad treba da uključi struju i brzini kad je isključuje".

- U utorak smo dobili građevinsku dozvolu po projektu za obnovu porodične kuće Ahmetovića - kaže Jevtić. - Sledeći korak preduzima Centar za socijalni rad iz Malog Zvornika podnošenjem zahteva Opštini za pomoć ovoj porodici, na osnovu kojeg će za ovu namenu iz budžeta lokalne samouprave biti isplaćeno milion dinara, koji je ranije opredeljen za obnovu kuće Ahmetovića. Posle posete njihovom domu u Radalju, građevinski veštak će na osnovu zatečene situacije i projektne dokumentacije sačiniti izveštaj i dostaviti ga nadležnoj opštinskoj komisiji. Ona će na osnovu toga i zahteva koji je dostavio Centar za socijalni rad odgovoriti Centru i uputiti mu predlog za pomoć sa podatkom o iznosu koji je neophodan za obnovu i dogradnju kuće. Nakon toga, naš Centar za socijalni rad doneće odgovarajuće rešenje koje će poslati Opštini.

Predsednik Jevtić se nada da će procedure biti završene do ponedeljka i da će opština, potom, moći da isplati Centru predviđenih milion dinara. Uslediće potpisivanje ugovora o rekonstrukciji i sanaciji kuće između izvođača radova i vlasnika porodičnog doma Ahmetovića.

Jevtić je naveo da procenjena vrednost radova na objektu, prema projektu, iznosi 2.200.000 dinara, ali da će konačni iznos potrebnih sredstava za obnovu kuće biti poznat kada se o tome izjasne izvođač radova i vlasnik kuće.

Uporedo, Opština je za pomoć porodici Ahmetović pokrenula i akciju prikupljanja novca od kojeg je deo (pomenutih 330.000 dinara) iskorišćen za plaćanje dugova ove porodice za struju. Tako je u vrtiću "Crvenkapa" prikupljena 171.000 dinara, a novac su donirali i zaposleni u lokalnoj samoupravi, gradski odbornici... Davno još, sve pločice za kuću Ahmetovićima je darovao Lozničanin Vlado Lukić Mejin.

U svim ustanovama javnog sektora u opštini, a od utorka i u Opštinskoj upravi u Malom Zvorniku, u hodnicima na vidnim mestima postavljene su kutije za prikupljanje novčanih priloga za pomoć porodici Ahmetović. Predsednik Jevtić pozvao je sve sugrađane na solidarnost, da se odazovu akciji i izdvoje koliko mogu novčanih sredstava koja će preko Centra za socijalni rad biti upućena za pomoć porodici u obnovi kuće i za ostale potrebe.

DEVOJČICA JOŠ U BOLNICI

KAKO "Novosti" saznaju, otac preminulog dečaka, Dragan Ahmetović, napustio je bolničko lečenje u utorak 27. septembra. Njegova jedanaestogodišnja ćerkica još je u bolnici i ne zna da je ostala bez mlađeg brata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri