TURNIR U ČAST ČUVENOG PISCA: Početkom oktobra memorijalno takmičenje u odbojci

B. Puzović

30. 09. 2022. u 06:15

U LAJKOVCU će, tokom prva dva dana oktobra, biti održan Memorijalni odbojkaški turnir "Radovan Beli Marković".

ТУРНИР У ЧАСТ ЧУВЕНОГ ПИСЦА: Почетком октобра меморијално такмичење у одбојци

Foto B. Puzović

Ovo je prvi turnir posvećen jednom od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, koji je živeo i stvarao u Lajkovcu. Preminuo je početkom godine i počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u ovoj nekada poznatoj železničkoj varošici.

Memorijalni turnir organizuje Ženski odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca, čiji je Radovan Beli Marković bio počasni predsednik. Uz Železničar, na turniru učestvuju Nova KBM Branik Maribor, Partizan - Efbet i ŽOK Inđija. Utakmice se odigravaju u Sportskoj hali Lajkovac, od 16 i 19 časova, a turnir je jedna u nizu manifestacija kojima se u oktobru ova varošica odužuje preminulom uglednom književniku.

- Bez posebnih ličnih zasluga, naprosto sam "izvikan" za počasnog predsednika ŽOK Železničar iz Lajkovca i to mi poslušanje ne pada teško, naprotiv, ponosan sam zbog toga i strahujem da me ne smene - ovo je, svojevremeno, za "Novosti", rekao Radovan Beli Marković. - Bez ikakve šale, to što sam počasni predsednik ŽOK Železničar, najdraža mi je društvena funkcija i "najkomotnija", jer sve ono što je teško uprtio je na svoja pleća Živorad Lazarević, istinska duša ovog sportskog kolektiva, uz upravu koju sačinjavaju ugledni Lajkovčani i mlada direktorka kluba Ivana Lazarević, koliko do juče prva "tehničarka" ovog uspešnog superligaša, "plavih dama", koje utakmice igraju pred sve brojnijom publikom.

Foto B. Puzović

Radovan Beli Marković

Podsetio je tada književnik da je, polovinom prošlog veka Bog u njegovom selu Ćelije, podno Vrače Brda, ukraj Kolubare, nedaleko od Lajkovca, zaboravio jedan vojni magacin i nekoliko vojnika koji su "davali stražu", čemu je posledičila i "garnizonska dosada" koja se ne mogaše po čitav dan "razbijati" strojevim radnjama, pa je utaban i mali sportski poligon, usred kojeg se, gotovo sama od sebe, isplela i odbojkaška mreža.

Odbojka je, polovinom prošlog veka, i inače slovila kao vojno-milicionarski sport i od Lajkovca do Obrenovca mogahu se na prste izbrojati odbojkaška igrališta - prisećao se u "Novostima" počasni predsednik ŽOK Železničar. - Premda, ne verujem da među tim retkim igralištima bejaše ijedno koje bi, osim po kakvoj -takvoj mreži, podsećalo na današnje terene pod jarkim svetlima.

 

RADOST U PLAVOM

U NOVIJE doba Kolubara i Tamnava, "na mapi svetskih čudesa", razaznaju se i po vrhunskoj odbojci, ženskoj i muškoj, koja se "primila" u LJigu, Valjevu, Lajkovcu, Lazarevcu i Obrenovcu, uz očekivanje da se u Osečinu i Koceljevu povrati stari sjaj pehara u klupskim vitrinama - govorio je Beli Marković. - Najposle, valja i ovo reći: Od ono malo radosti, koje su za starog čoveka vekom odvojene, gotovo svaka je prebojena u plavo - klupsku boju lajkovačkih odbojkašica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR: Od 6. decembra dolazi do potpunog preokreta