LAJKOVAC ODAJE POČAST SVOM BELOM: Manifestacija u čast velikog srpskog pisca Radovana Markovića

B. PUZOVIĆ

19. 09. 2022. u 09:40

DANI Radovana Belog Markovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, koji je živeo, stvarao i koji počiva u nekada poznatoj železničkoj varošici, nova je manifestacija koja će biti uvedena u kalendar svečanosti Opštine Lajkovac.

ЛАЈКОВАЦ ОДАЈЕ ПОЧАСТ СВОМ БЕЛОМ: Манифестација у част великог српског писца Радована Марковића

Foto B. P.

Dani velikog spisatelja, koji je preminuo u januaru u 75. godini, biće, kako je najavljeno, održavani početkom oktobra. Glavna svečanost planirana je za 10. oktobar, na njegov rođendan, kada će biti dodeljivana nagrada za književnost "Radovan Beli Marković".

Gradska biblioteka Lajkovac, koja će uskoro poneti ime književnika, raspisala je konkurs za književnu nagradu "Radovan Beli Marković", za roman, pripovetku, ili zbirku pripovedaka na srpskom jeziku. Laureatu pripadaju specijalna povelja i novčana nagrada od 100.000 dinara.

Uz to, u toku je priprema konaka iz 18. veka, u koji će biti smešten Legat Radovana Belog Markovića i njegove supruge Emilije. Oni su pre 11 godina lajkovačkoj biblioteci poklonili 708 knjiga sa posvetom autora, 743 naslova bez posvete, te 658 serijskih publikacija. U zbirci su i 14 umetničkih slika, dve skulpture u drvetu, replike predmeta iz Lepenskog vira, stare pisaće mašine, rukopisi, beleške, fotografije, novinski napisi o stvaralaštvu Belog Markovića, lični predmeti.

- Nosimo u srcima čoveka koji se posebno istakao plemenitošću, iznedrivši književno delo dovoljno veliko da ga svrsta među klasike srpske književnosti, a Lajkovac proslavi na kulturnoj mapi Srbije i sveta - kaže Andrija Živković, predsednik Opštine Lajkovac. - Reč je o do sada jedinom nosiocu Povelje za životno delo Opštine Lajkovac, našem Književniku, kako su ga svi zvali, pokojnom Radovanu Belom Markoviću. Izgradivši ceo jedan književni svet od stvarnih i izmišljenih junaka, u kom simbolično dominira Lajkovačka pruga uskog koloseka, Radovan je svoj zavičaj učinio besmrtnim. Zato će Opština Lajkovac, u kalendar svojih svečanosti, upisati Dane Radovana Belog Markovića.

Pamte velikane

- Na ovaj način, želimo da pokažemo da Opština Lajkovac ne zaboravlja svoje velikane - kaže Živković. - Takođe, želimo da podstaknemo mlade naraštaje, uspešne i darovite pojedince, da ostanu verni svojim snovima i da marljivim radom istraju na putu uspeha, koji ne treba da im bude cilj sam po sebi. Jer, veliki ljudi nisu oni koji mnogo vrede, već oni koji čine da svoju sredinu i druge ljude učine vrednijim i lepšim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024